Foto's en animatie
laatst bijgewerkt: 11-05-03

Wat wilt u bekijken? Maak hieronder een keuze, of scroll door deze pagina naar beneden om alles te zien.
Alle foto's zijn z.g.n. thumbnails. Als u erop klikt worden ze groot (in een nieuw venster). Als u daarna op "Back" of "Vorige" klikt komt u weer terug op deze pagina.

-> Animatie van een draaiend scheprad
-> Foto's van de Wimmenumer

-> Foto's van Sam
-> Foto's van de maan
-> Foto's van nesten
-> Foto's van koeien
-> Foto's vanuit de lucht
-> Gekke en mooie foto's; van alles en nog wat

Hieronder ziet u de werking van een scheprad

Leken denken vaak dat zo'n scheprad eigenlijk andersom zou moeten zitten, dus met de schoepen echt "scheppend".
Maar dan zou het water mee "over de kop" worden genomen, vandaar dat de schoepen "slepend" staan. Het water wordt als het ware langs de halfronde opleider omhoog "geveegd".

 

Foto's van de Wimmenumer

Op 7 mei 2003 maakte Klaas Zaal jr. in de avondzon onderstaande foto van een nieuwsgierige koe, met de Wimmenumer op de achtergrond. Op het gras nog de schaduwen van een aantal andere koeien.

50-jarig jubileum, 26 april 2003
De foto's hiervan vindt u voorlopig nog even onder Nieuws

Nieuw hekwerk, april 2003!
Eind maart werd een begin gemaakt met het verwijderen van het oude hekwerk, dat dateerde uit 1967.
Eén dag heeft de molen nog gedraaid met 1 kale roed! (23 maart)

Daarna brachten molenmakers Ed Kueter, Jacob Kriek en André Nolten van 1 - 7 april nieuw hekwerk aan:

Molen in "flood light":
Op 31 augustus kwam ik om half twaalf 's avonds na een "dagje uit" weer terug op de molen. Klaas Zaal jr. was er eerder die avond al heengegaan en was gaan draaien (met mijn toestemming hoor!). Als verrassing had hij een 500 W bouwlamp buiten opgesteld, die de molen verlichtte. Onderstaande foto's zijn met de digitale camera genomen. Op de rechter foto is zelfs het spiegelbeeld van de molen in de sloot te zien! En let op de cirkels die de heklatten trekken!  (Foto's Klaas Zaal jr.)

Oud en nieuw:

Foto's Oudst bekende aug.1929.jpg (299264 bytes) Foto's Ansicht Schotvanger.jpg (117234 bytes) Foto's Wimmenumer.JPG (34776 bytes) Foto's Met 4 vol op W vanaf dijk achter de molen.jpg (114463 bytes)
Oudst bekende foto van de molen;
aug. 1929
Ansichtkaart uit 1951 of '52, werd verkocht bij Schotvanger 't Woud 2002, Foto Klaas Zaal jr. 2002, Foto Klaas Zaal jr.
Foto's Uitzicht.JPG (33695 bytes) Foto's Wim in de verte met biotoop 2002 03 20.jpg (12278 bytes) Foto Wim met 2 stormfokken op ZW 2002 05 15.JPG (34230 bytes) Foto Wim met bruggetje op voorgrond 60%.JPG (50520 bytes)
2002, Foto Klaas Zaal jr Wat een biotoop!!!!! 2002, Foto Klaas Zaal jr. 2002, Foto Klaas Zaal jr.

Foto's gemaakt door Gerben Wijnja op 3 mei 2002:

Wijnja 1.JPG (50148 bytes) Wijnja 2.JPG (44358 bytes) Wijnja 3.JPG (57546 bytes) Wijnja 4.JPG (58044 bytes)
Klaas Zaal jr. bekijkt de molen vanuit het bootje. Klaas en Eric in het molenkamertje Het bovenwiel Eric op de kapzolder

Foto's van Sam
(genomen door Klaas Zaal jr.)

Foto's Eric vertelt Sam wat van de molen.jpg (32331 bytes) Foto's Eric leest Sam voor.jpg (40893 bytes) Eric met Sam in mandje 60%.jpg (35770 bytes)
Eric vertelt Sam wat over de molen: "Kijk Sam, dat zijn de wieken, daar moet je erg voor oppassen!" Eric leest Sam wat voor uit een plaatjesboek

Zondagavond, het weekend zit erop. Sam gaat weer mee naar huis. Omdat, vanwege de regen, de auto niet bij de molen kon komen moet Sam gedragen worden....

 

Foto's van de maan
Gemaakt met Tasco spiegeltelescoop, spiegeldiameter 76 mm, f = 700 mm, oculair 20 mm (35x),
en digitale fotocamera Sony MVC FD 87. Foto 1 en 2: Eric Zwijnenberg, foto 3 en 4: Klaas Zaal jr.

Maan 4.jpg (113825 bytes) Maan 1.jpg (115253 bytes) Maan met aardschijn 2002 05 15.jpg (6535 bytes) Maan 2002 05 15.jpg (67472 bytes)
18 april 2002 18 april 2002, detail 15 mei 2002, zonder telescoop, direct met digitale camera, 6x zoom, maan met aardschijn 15 mei 2002

Foto's van nesten

Scholeksternest 60%.JPG (138877 bytes) Meerkoetennest 60%.jpg (106876 bytes) Kievitsnest.jpg (131446 bytes)
Scholekster, op het erf, 80 m van de molen.
Een ei werd al snel weggehaald door kraaien, het andere aangepikt (kan dus niet meer uitkomen). Er werd nog een ei bijgelegd, maar het aangepikte ei werd alsnog door kraaien weggehaald. Op 18/5/2002 was er 's middags nog maar 1 ei over, en 's avonds was ook dat verdwenen. En er was werkelijk niemand op het erf geweest. Dus weer het werk van kraaien. Scholeksters zijn ook slechte broeders; veel van het nest af (eieren onbeheerd achterlatend) en slechte verdedigers van hun nest. Grutto's zijn wat dat betreft veel feller tegenover eventuele belagers.
Meerkoet, aan de slootkant, 60 m van de molen. 7 eieren.
Vijtig jaar geleden kwamen meerkoeten hier in de polder bijna niet voor. Wel de waterhoen, een enkele waterral, en de dodaars (met een drijvend nest van rottende planten). Nu zijn er heel veel meerkoeten, nog maar een heel enkele waterhoen, geen waterral meer en geen dodaars meer.
Kievitsnest. Op een stuk land achter de molen dat van oudsher "De Pispot" heet (omdat het er altijd zo nat was). Op dit stuk kluitig land barstte het vroeger van de weidevolgens; talloze nesten van kievit, grutto en tureleuur. En er was een baltsplaats van kemphanen.
Het land is een aantal jaren geleden gescheurd en opgehoogd, en er is tegenwoordig een onderbemaling, zodat het er niet meer drassig is. Gevolg: bijna alle weidevogels verdwenen. Er nestelt nu welgeteld 1 kievit, verder NIETS meer!
Eksternest, in een week tijd gebouwd bovenop de askop. Kwam in zijn geheel naar beneden toen ik weer ging draaien. Er zaten zelfs stukken prikkeldraad in verwerkt! Nest van een waterhoen. Daar zijn er tegenwoordig niet zoveel meer van bij mij in de polder (zie hierboven bij meerkoet). Knobbelzwaan. Jarenlang een niet zo gewaardeerde gast op het erf. Ze zijn erg agressief en zelfs gevaarlijk. Ik moest altijd gaas of schrikdraad om het nest maken, zodat het mannetje niet onverwacht het erf op kon komen als je er liep.
Een aantal jaren hebben we een eendennest gehad onder het tafeltje voor het raam. Het  beest was heel erg mak. Alleen als de wieken aan die kant draaiden ging hij natuurlijk niet naar z'n nest. Als u kop nog staart aan deze foto kunt ontdekken, klik dan op de volgende, daar ziet u de eend vergroot. Vertederend! Bleef zelfs rustig zitten als je om de molen liep. Maar vrijwel alle jaren is het nest toch verloren gegaan door roofvogels (kraaien) die de eieren opaten. Vogels zijn niet altijd leuk! Sinds de zeventiger jaren hebben we een enorme overlast van aalscholvers. Die kwamen vroeger niet voor in deze omgeving, maar zitten nu steeds op de bovenste wiek hun vleugels te drogen, en... te schijten! Kraaien kunnen er trouwens ook wat van. Ik heb nu een voorziening met schrikdraad op de bovenste heklat en op voor- en achterzoom van de dwarse enden. Als ik het een keer vergeet in te schakelen is dít het resultaat! En het is zo'n gemeen van samenstelling dat het zich zelfs met een hogedrukspuit bijna niet laat verwijderen.
   
Eénmaal (voorjaar 1965) hebben we het nest van een boerenzwaluw gehad in het kistgat op de overloop.    

Foto's van koeien (en ander vee)

Koeien van Kat 4 2002 05 15 60%.JPG (48994 bytes)
Achter de molen lopen de koeien van Kat. Prachtige beesten, vooral in de laagstaande avondzon. Foto: Klaas Zaal jr.
Koeien van Kat 3 2002 05 15 60%.JPG (44558 bytes)
Een prachtig beest (ras "blondes) maar eigenlijk hoort er van oudsher zwartbont vee in de wei! Foto: Klaas Zaal jr.
Foto's wit schaap met zwart lam.jpg (68944 bytes)
hier geen discriminatie!

 

Foto's vanuit de lucht

Kopieën van enkele dia's uit 1969, genomen tijdens een rondvlucht samen met mijn vader en Klaas Zaal, waarbij de Wimmenumer vanuit de lucht werd bekeken.
Gerrit Keunen was toen de molenaar. Let op het toen nog bovengrondse elektriciteitsnet!

Klaas Zaal loopt naar de Chesna op Schiphol-Oost De Wimmenumer vanuit de lucht! Wat een schitterend gezicht! De schaduw van het vliegtuig is ook zichtbaar.

Rondvlucht met Klaas Zaal jr. op 8 juli 2002 (piloot: HTS-collega Bert Kuipers)


Op de startbaan!

Eric aan het filmen

Dit is molen F van de Zijpe.
Vrijwillig molenaar is Klaas Zaal Sr., maar die zit op dat moment op de Wimmenumer, vandaar dat de F stilstaat.

De Wimmenumer komt in zicht! (Zie pijl)
Het zwarte streepje is een reepje plakband op de ruit van het vliegtuig.

De Wimmenumer vanuit de lucht.
Dombootje (rood) ligt buiten, en je ziet aan het water uit de voorwaterloop dat de molen maalt.

Buurmolen "De Bosmolen" van de Egmondermeer.

Foto genomen door Gerard van Wieringen vanuit zijn UltraLight:


15 juni 2002. Bij de rode pijl staat de Wimmenumer

30 november 2000. Let op de prachtige lange schaduwen!

Niet helemaal vanuit de lucht, maar toch wel van erg hoog (ca. 16 m):


De Wimmenumer vanuit de hoogwerker van de Gebr. Poland in 2002 bij laagstaande avondzon. Speciaal voor de foto is de hoogwerker op het autoerf nog even uitgeschoven. Best wel raar de eerste keer in zo'n schommelend bakje 16 m boven de grond!

 

Gekke en mooie foto's; van alles en nog wat:

Even proberen of het Dafje tussen de elektriciteitspalen doorkan.... (1967) Bezoek van Cees van der Oord per auto... over het ijs!!!! 1 febr. 1987
Zomaar een paar prachtige berijpte spinnenwebben. Dec. 1985 Nog nooit eerder vertoond: Een Alkmaarse rondvaartboot bij de Wimmenumer!!
Open Monumentendag 9 sept. 2000. De gemeente Egmond (hun laatste jaar voor de fusie met Bergen) had voor belangstellenden een pendeldienst georganiseerd tussen de Wimmenumer en de Bosmolen.