Rechts

Tja... wat had u hier verwacht aan te treffen???
Bij "Links" is het wel duidelijk, daar verwacht u (en krijgt u) wat verwijzingen naar andere (molen)sites. Maar bij "Rechts"???
Het leek mij aardig om hier iets te zeggen over de vraag of er ook rechtsom draaiende molens zijn in Nederland. Zoals u wellicht weet draaien alle molens in Nederland linksom. Althans, als u vóór het wiekenkruis staat.
Molenaars bekijken hun molen in de regel van achteren (bij het vangtouw en, bij buitenkruiers, bij de staart) en zeggen dat hun molen rechtsom loopt. De vraag of er in Nederland rechtsom draaiende molens zijn is dus voor molenaars gelijk aan de vraag of er in Nederland linksom draaiende molens zijn....

Het antwoord is NEE, niet meer. Maar er heeft ooit een wipwatermolen in de Alblasserwaard gestaan die de andere kant op draaide. Het verhaal gaat dat de timmerman die de molen bouwde daarmee het bewijs wilde leveren dat hij ook een (goed werkende) molen kon bouwen.
Het was de molen van de polder Overslingeland, die begin 20e eeuw is gesloopt. Helaas bestaat van deze molen geen foto.

Met de fotobewerkingsprogramma's van tegenwoordig is het trouwens een koud kunstje om van de Wimmenumer een "linkse" molen te maken:

Wimm gespiegeld.jpg (13073 bytes) Molenaars vinden zo'n foto trouwens een VRESELIJK gezicht, en zijn allergisch voor fotografen of drukkers die soms per ongeluk een molen in spiegelbeeld afdrukken. Leken zal het niet direct opvallen, maar molenaars gruwen van zo'n foto.