Foto's van Sam

De rode kater Sam deelde van 2001 tot 2006 mijn leven. Begin 2008 voltooide ik een logboek over hem, bestaande uit 96 pagina's met heel veel foto's. Belangstellenden kunnen mij hierover mailen: ericzwijnenberg@hotmail.com

Hier een greep uit de foto's gemaakt bij de molen. Klik op de miniaturen voor een groter formaat.

Foto's Eric vertelt Sam wat van de molen.jpg (32331 bytes) Foto's Eric leest Sam voor.jpg (40893 bytes) Eric met Sam in mandje 60%.jpg (35770 bytes)
Eric vertelt Sam wat over de molen: "Kijk Sam, dat zijn de wieken, daar moet je erg voor oppassen!".
Foto: Klaas Zaal jr.

Eric leest Sam wat voor uit een plaatjesboek.
Foto: Klaas Zaal jr.

Zondagavond, het weekend zit erop. Sam gaat weer mee naar huis. Omdat, vanwege de regen, de auto niet bij de molen kon komen moet Sam gedragen worden....  Foto: Klaas Zaal jr.

15 febr. 2002. "Wat is het hier leuk". "En wat een boel muizen zijn hier, heerlijk!" Spannend aan de slootkant, er beweegt van alles!
Op weg naar de molen. "Zijn we er al bijna? "Gezellig hier hoor!" "Lekker in de laatste zonnestralen"
"Wat zie ik daar bewegen in het water? Spannend hoor, in 't donker!" "Hallo, ik wil weer naar binnen, maak de deur eens open!" Een beetje schaduw op zo'n warme zonnige dag, rode katers kunnen, net als roodharige mensen, niet zo goed tegen de zon.

24 febr. 2006. Sam op de molen. Heeft het zoals altijd ongelooflijk naar zijn zin.

Lekker wassen in het zonnetje. Geen beter leven dan een goed leven.
26 febr.2006

11 mei 2006. Er heeft zich een gezwel in zijn bekje geopenbaard. Dat is operatief verwijderd, waarna Sam snel herstelde. Hier zoekt hij de schaduw op onder een buxus struikje.

12 mei. Het gaat redelijk goed met Sam. Hij is nog graag buiten, hier ligt hij aan de slootkant in de luwte van het riet.

En van alle restauratiewerkzaamheden aan de molen trekt hij zich niets aan.

15 mei 2006. Ook vangt hij nog muizen.

En zo'n grote stapel stenen maakt hem nieuwsgierig. Hij blijft ondernemend, hoewel het met zijn gezondheid toch niet zo goed gaat. In zijn bekje ontstaat toch weer nieuw kwaadaardig weefsel.

Het blijft een schat van een beest! Zoals-ie je aankijkt ...

Die krant lag eigenlijk in de stoel voor de werkmensen, om het kussen te beschermen tegen hun vuile kleren. Maar Sam vond het heerlijk om op te liggen slapen. 27 mei 2006

2 juni 2006. Het gaat niet goed met Sam. Veel niezen en zijn ademhaling gaat moeilijk. Toch komt hij me nog buiten opzoeken als ik daar bezig ben.

4 juni. 1e Pinksterdag. De arme patiŽnt. Eten doet hij niet meer. Ademhaling gaat zwaar. Veel overgeven. Ruim 4Ĺ jaar is Sam nu bij me.

5 juni, 2e Pinksterdag. Ik heb het besluit moeten nemen Sam te laten inslapen. Het wordt anders een lijdensweg. Via een vriend weet ik een dierenarts te vinden die naar de molen wil komen om Sam uit zijn lijden te verlossen. Hier zit hij op tafel terwijl hij zijn vroegere bazinnetje Esther Cornet aan ziet komen lopen. Die had ik gewaarschuwd, en ze wilde er graag bij aanwezig zijn als de dierenarts hem liet inslapen.

6 juni 2006. De molen in de rouw.

6 juni. De laatste rit met Sam in de auto, op weg naar het dierencrematorium.

Het dierencrematorium in Schagerbrug.

De allerlaatste foto van Sam.  Rust zacht.
Ü

Sam, je was een allerliefste kat. Een heel bijzondere kat. Altijd ging je met me mee, naar de molen en mee naar mijn broer in Zevenhoven, je vond het allemaal prachtig.
Maar het meest bijzondere is dat je MIJ hebt uitgekozen om je baasje te worden terwijl je een heel goed en lief tehuis had, vijf huizen verderop op de Nic. Beetskade in Alkmaar. Maar je wilde bij mij komen wonen.
Wel bedankt voor je fijne gezelschap!

Overlijdensbericht Sam op deze website

Filmpje van Sam gemaakt daags voor zijn overlijden (6 MB)
                          Idem in lage resolutie voor mensen met een inbelverbinding (800 kB)