Het weer
Sinds een aantal jaren heb ik een draadloos weerstation op de molen, bestaande uit een windsnelheid en windrichtingmeter, een regenmeter, een binnen en buitenthermometer met luchtvochtigheidssensor, en een luchtdrukmeter. Op de foto de windsensor die op het elektrisch gemaal staat.
In de molen hangt een display waarop alle gegevens zichtbaar zijn. Ideaal tijdens het malen is de aanduiding van de windrichting. Je ziet direct als de wind gaat draaien. Verder worden de gegevens van de verschillende sensoren ook vastgelegd in een geheugen dat via mijn laptop kan worden uitgelezen. Op die manier zijn de waarnemingen ook in grafische vorm beschikbaar, en ik kan week-, maand- en jaarsommen berekenen van de regenval.

Windkracht 11 op zondag 27 oktober 2002
Op zondag 27 oktober 2002 was het goed raak in Nederland, een flinke storm trok over ons land. Volgens het KNMI had het in 12 jaar niet zo hard gewaaid. Zelf was ik niet op mijn molen. De dag ervoor nog wel, toen heb ik nog gemalen bij windkracht 7. Vanwege de stormwaarschuwing heb ik zaterdag na het malen de molen extra goed vastgezet.
Het weerstation heeft feilloos geregistreerd hoe het er aan toe is gegaan. Hieronder de grafiek met links een schaal in km/uur en rechts de windkracht in beaufort:

De top ligt dus bijna bij 100 km/uur, dat is windkracht 10. Nu is deze grafiek totstandgekomen door waarnemingen van de PC-interface om het uur. Het basisstation van mijn weerstation leest om de vier minuten uit, en legt ook het maximum vast. Dat bleek 109 km/uur geweest te zijn om 15.20 uur! Dat is windkracht 11 !!!!

Gelukkig heeft de molen geen schade opgelopen. Een paar sprieten riet op de kap staken omhoog, maar dat mag geen naam hebben. En het raampje van de achterkeuvelens was naar binnen gewaaid. Maar de vier ruitjes waren nog heel. Van de schuur waren 10 dakpannen losgeraakt, waarvan er één was stukgevallen. Verder was het hek tussen plee en schuur omgewaaid. Maar de drie palen waren al behoorlijk verrot ter hoogte van het maaiveld.

In de volgende grafiek ziet u nog een keer de grafiek, maar nu in m/s (voor degenen die dat makkelijker vinden) en bovendien de registratie van de windrichting (blauwe lijn). Dat laatste is ook best interessant. Zaterdag 26 okt. maalde ik nog uit het westen. In de nacht van zaterdag op zondag ging de wind opeens snel naar ZZO, en in de loop van zondag is hij héél geleidelijk gaan ruimen van ZZO naar bijna NW.

Tot zover het nieuws over 27 okt. 2002. Hieronder het "oude nieuws" dat al eerder op mijn site stond:

De wind
De krachtigste wind sinds het begin van mijn registraties (oktober 1999) trad op 27 oktober 2002 op met 109 km/h (zie hierboven). Tot dan toe was 9 maart 2002 de topper met 106 km/uur. Er was toen sprake van een korte maar krachtige en felle stormdepressie. Hieronder zien we de registratie van de windsnelheidsmeter in km/h.

windgrafiek 2002 03 10.jpg (37985 bytes)

Op de avond van 9 maart 2002 wakker de wind plotseling sterk aan. In korte tijd van zo'n 30 km/h (dat is ca. 8 à 9 m/s of windkracht 5) naar 96 km/h (= 27 m/s = 10 beaufort) om 21.30 uur.
Nu is het zo dat ik ervoor gekozen heb dat de computerinterface van het weerstation de data om het uur vastlegt (anders krijg ik veel te veel gegevens, en is het geheugen te gauw vol). Maar het basisstation registreert ook maximale waarden, en daarop kon ik zien dat om 20.50 uur die avond van de 9e maart zelfs 106 km/h werd gemeten!!!! En dat is bijna 30 m/s ofwel windkracht 11 !

De volgende dag ging ik natuurlijk meteen naar de molen om te kijken of er geen schade was. Maar molen en schuur hadden de storm prima doorstaan; geen enkele schade. Nu is de molen in 1967/'68 door rietdekker Mors uit Koedijk ook ongelooflijk goed gedekt. Het riet zit vreselijk goed vast. Maar toch, windkracht 11 is niet niks, en er kan altijd wat gebeuren! Verder heeft de molen een ontzettend goede vang, die trotseert werkelijk elke storm. De eindborden waren gelukkig uitgenomen.

Regen
Vroeger leerde je dat in Nederland gemiddeld 75 cm regen per jaar viel. Nou, dat is de laatste jaren wel anders! In 2000 ving ik 113 cm op, en in 2001 103 cm.
Hieronder het grafiekje van de regenval in 2001:

Neerslag 2001.jpg (29123 bytes)

De piek met bijna 100 mm in één week viel in week 32. Ik was toen net op vakantie in Duitsland....