Nieuws 2002

Alle foto's zijn thumbnails. Als u erop klikt worden ze alsnog in het oorspronkelijke formaat weergegeven.

5 september 2002 een HOOGWERKER bij de Wimmenumer

Wat ik nooit voor mogelijk had gehouden bleek mogelijk: een hoogwerker bij de molen! Molenmakersbedrijf Gebr.Poland uit Oterleek beschikt sinds een jaar over een geweldig handige mini-hoogwerker. Het ding is ingevouwen slechts 95 cm breed!!!! Het heeft twee rupsbandjes, en kan op eigen kracht (dieselmotortje van 10 kW) rijden. De beweging van de arm kan hetzij via het de dieselmotor hetzij elektrisch via het lichtnet worden bediend.
Ze vervoeren hem op een grote platte trailer achter hun bedrijfsbusje.

Op het "auto-erf" werd hij afgeladen, en op eigen kracht kroop de hoogwerker de dijk op, reed achter het gemaal (op de foto nog net links zichtbaar) om, via de dijk naar de molen. Op de foto zie je hem achter de molen staan.
Vanuit de luiken van de achterkeuvelens had JanErik Ooijevaar (zie nieuws over onderhoud hieronder) de achterkeuvelens al afgekrabd, maar makkelijk gaat dat niet, je moet je in nogal wat rare houdingen wringen om overal bij te kunnen. En bij de onderkant van de achterbalk kom je al helemaal niet. Roosterhoutjes en spantring zijn jaren geleden met halsbrekende toeren via een "stoeltje", hangend aan de kuip en bereikbaar via een touwladder vanaf de grond, door Andreas de Vos geschilderd, en waren eigenlijk weer aan de beurt. Met de hoogwerker is dat nu een fluitje van een cent, dat ding is zo wendbaar als wat.

Op de foto zien we Robin Poland (zoon van Cees Poland) de vangstok ook maar meteen even schilderen. Makkelijk, hoef ik hem niet naar binnen te halen. Wat een ideaal stuk gereedschap zo'n hoogwerker. De Gebr. Poland zetten hem zelfs op de stelling van stellingmolens (Adriaan in Haarlem, molen van Sloten in A'dam), om zo bij kap, staart etc. te kunnen. Hel hele ding weegt maar 2100 kg.

 

Juli/augustus/september 2002: onderhoudJanErik Ooijevaar aan het werk
De zomer is natuurlijk hét seizoen voor onderhoud. Ik had dit jaar veel hulp van HTS-student JanErik Ooijevaar uit Bergen die het leuk vond om als bijbaantje op de molen wat te klussen. Alleen het weer zat deze zomer niet erg mee; erg veel dagen vielen af die niet geschikt waren om te schilderen. Als het regent of als het te vochtig is gaat het niet, als het te hard waait niet, etc. Op dit moment (8 september) is het zo dat de weeg grotendeels is gezwart (met Wijzonol, niet meer met koolteer), deuren, ramen, kozijnen, goten etc. waar nodig zijn hersteld, en allemaal zijn gegroend (ook met Wijzonol). De uiteinden van de 24 bladen van het scheprad zijn ontdaan van roest en in de ijzerlak ("plastic teer") gezet. De roeden staan nog op het programma.

 

4 en 5 augustus
Grote wateroverlast, wolkbreuken boven Wimmenum!
Het heeft de afgelopen dagen verschrikkelijk geregend. In 24 uur maar liefst 70 mm regen!!!!!!!!!!!!!
Hier een grafiek van de uur-totalen over 4 en 5 augustus:

(de weergave van het raster van horizontale en verticale lijnen laat soms wat te wensen over, hangt van de schermresolutie af).
In een uur tijds 16 of 13 mm regen is echt heel veel! Normaal heeft het elektrisch gemaal daar een etmaal voor nodig om dat weg te krijgen!
Het land rond de molen stond al snel blank, greppels werden sloten. En... geen wind, dus het elektrisch gemaal moet het alleen doen. En redt het overigens wel, het water kwam maar 5 cm boven peil. De boeren hebben nog niets gedaan aan het schoonmaken van greppels en drainagebuizen, het water komt dus maar langzaam uit het land.

17 juli 2002
Een nieuwe boot bij de Wimmenumer
Al vanaf het begin dat wij de molen kregen (1953) hadden we een 'vaartuig': een tweepersoons houten kano. Toen die na een jaar of tien een doorgerotte bodem kreeg kochten we een tweepersoons polyester kano. In 1992 maakte deze plaats voor een klein 2-persoons polyetheen bootje met een 2 pk buitenboordmotortje. Hij had toen ik hem (2e hands) kocht al de naam "Dombootje", een naam die hij behield, compleet met stickers van het bekende vliegende olifantje. Van Dombootje heb ik in die tien jaar ontzettend veel plezier gehad, ook mijn vader heeft nog menig tochtje meegemaakt. Toen ik in 2001 er een trailertje bij kocht voor achter de auto, werd de actieradius nog veel groter, en vaarde ik in het Westzijderveld, op de Zaan, bij Enkhuizen, bij Broek op Langedijk etc.
De ruimte in dit Pioner 8 bootje was echter wel erg beperkt, en hij veroorzaakte vrij veel golfslag. In verband met de oevers en eventuele nesten van watervogels in het riet, kon je dus niet zo snel varen. Vorig jaar hadden Klaas Zaal jr. en ik al eens gekeken naar Alumacraft boten, geheel vervaardigd van aluminium, en met een vrijwel vlakke bodem. In de Zaanstreek zie je ze ontzettend veel varen. De importeur van deze Amerikaanse boten zit in Jisp. Toen we op 17 juni met Dombootje in Jisp waren hadden ze bij de Fa.Eggers een tweedehands Alumacaft 1032 (de kleinste) waarmee we even mochten proefvaren (motortje overgezet van Dombootje op de Alumacraft). We waren meteen "verkocht"! Dit voer met hetzelfde motortje veel sneller en met een veel kleinere boeggolf! Bovendien biedt deze boot (officieel ook tweepersoons) veel meer ruimte. En ik had vorig jaar al uitgebreid nagemeten of zo'n boot wel onder de voorwaterloop van de Wimmenumer kon, want dat was natuurlijk een absolute voorwaarde.
Met de twee boten boven op elkaar op het trailertje keerden we op 17 juli huiswaarts. Hieronder een foto van de twee bootjes naast elkaar. Dombootje werd een paar dagen later via www.marktplaats.nl al snel verkocht aan een gezin uit Amersfoort.

De nieuwe boot kreeg de naam "Jips", een naam die inmiddels op de steven prijkt:

8 juli 2002
Rondvlucht boven de Wimmenumer (en diverse andere molens)
Vandaag gevlogen! HTS-collega Bert Kuipers heeft al 7 jaar z'n brevet, en vliegt regelmatig vanaf De Kooy bij Den Helder. Vandaag mochten Klaas Zaal jr. en ik mee voor een rondvlucht van een uur. Klaas Zaal sr. ging naar de Wimmenumer om deze te laten draaien.
Via de Zijpe (diverse molens gezien) gingen we naar Egmond. Wat een prachtig gezicht, de Wimmenumer malend, gezien vanuit de lucht!
Helaas was er erg veel turbulentie, en daarom konden we ook niet zo laag vliegen als anders.
Leuk dat de "blondes" zich net achter de schuur ophielden!
Op mijn foto-pagina ziet u nog wat meer luchtopnames van deze vlucht.

                             naar fotopagina

 

 

15 juni 2002
Gerard van Wieringen, vrijwillig molenaar van de Philisteise molen, maakte weer eens een tochtje over de Wimmenumer.
Op de fotopagina's van deze website ziet u het resultaat!

11 mei 2002, de 30e Nationale Molendag!

De dag begon erg miezerig met weinig wind, en veel nevel en motregen. De Wimmenumer draaide eerst, zonder scheprad, bij windkracht 3 met 2 volle van 7 tot 12 uur. Daarna was er voldoende wind (kracht 4) om tot 18 uur met 4 volle te malen (dus met scheprad). Toen zakte de wind weer af, en heeft de molen nog tot 22 uur gedraaid met 4 volle.

Er kwamen ca. 13 gasten op bezoek (allemaal bekenden), die de molen van onder tot boven bekeken.

Affiche Nat.Molendag 2002 50%.jpg (12655 bytes)

9 mei 2002 stond ik de hele dag op de Golfbaan Sluispolder. Het waterschap Het Lange Rond en de Molenstichting Alkmaar hadden een golftoernooi georganiseerd, waarvan de opbrengst geheel ten goede kwam aan de restauratie van de verbrande Sluismolen te Koedijk (in het bijzonder voor het terugbrengen van een scheprad in de molen).
Hier een paar impressiefotootjes:

Golftoernooi 1.jpg (24965 bytes) Golftoernooi 2.jpg (16197 bytes)
Golftoernooi 3.jpg (20998 bytes) Golftoernooi 4.jpg (29992 bytes)

De reden dat ik dit hier op de site van de Wimmenumer vermeld, is dat het scheprad van de Wimmenumer mede model heeft gestaan voor het ontwerp van het nieuwe stalen scheprad van de Sluismolen. De diameters zijn ongeveer gelijk, alleen wordt het scheprad van de Sluismolen 40 cm breed, en die van de Wimmenumer is 30 cm breed.

3 mei 2002
Bezoek van Gerben Wijnja uit Friesland (vrijwillig molenaar en hoofdredacteur van "De Utskoat"). Hij nam met zijn digitale fotocamera een paar fraaie foto's van en in de molen. Op de fotopagina van deze site ziet u er een paar.

21 april 2002
Vandaag is een animatie gereedgekomen van een draaiend scheprad. Hij staat op mijn pagina "Foto's". Laat via mijn gastenboek s.v.p. even weten of hij bij u ook werkt, want je weet het maar nooit met al die browsers en obscure html-codes!!

18 april 2002
Vroeger is sterrenkunde een grote hobby van mij geweest. Toen ik een jaar of 14 was kreeg ik een sterrenkijkertje van mijn ouders, en heb bij de molen heel erg veel naar de sterrenhemel gekeken. Ben uiteindelijk ook sterrenkunde gaan studeren!
Ik heb nu op de molen een kleine spiegeltelescoop, en vanavond heb ik die, samen met Klaas Zaal jr. weer eens voor de dag gemaakt. Klaas jr. maakte met mijn digitale fototoestel onderstaande foto's van de maan:

Maan 4.jpg (113825 bytes) Maan 1.jpg (115253 bytes)

6 april 2002
Vandaag was de algemene ledenvergadering van het Gilde van Vrijwillige Molenaars in Arnhem. Het Gilde bestaat 30 jaar. Samen met de familie Zaal verzorgde ik een quiz voor de aanwezige leden. Veertig vragen over van alles en nog wat op molengebied. Aan het eind van de middag volgde de uitslag. Het Gilde had verschillende prijsjes ter beschikking gesteld
 

4 april 2002
De luchtfoto gemaakt door Gerard van Wieringen op 1 april:

Luchtfoto GvW 40% 2002 04 01.jpg (48700 bytes)

luchtfoto detail.jpg (4514 bytes)
detail

Wat een biotoop hè?!

1 april 2002
Ik word gebeld door Gerard van Wieringen (molenaar van buurmolen de Philistein met als hobby vliegen) dat hij op de molen afvliegt! Gauw naar buiten, en ja hoor, daar kwam hij aan in een "MLA" (microlight aircraft). De molen maalde met twee volle, en stond prachtig in de zon. Hij vloog twee rondjes om de molen, en maakte een paar foto's. Ik ben vreselijk benieuwd of die gelukt zijn! Ik heb wel een oude luchtfoto van KLM Aerocarto, maar daar staat de molen stil op.

29 maart 2002
Mijn tienjarige kat Sam, die sinds een paar maanden mijn huisdier is en ook steeds mee naar de molen gaat, heeft hier vandaag zijn eerste muis gevangen.
Sam met muis 40%.jpg (5840 bytes)