Nieuws 2007

Op de nieuwspagina's van alle andere jaren staat het laatste nieuws steeds bovenaan.
Omdat deze nieuwspagina over 2007 in één keer tot stand kwam is van deze regel afgeweken, en treft u het nieuws in chronologische volgorde aan.

Eerst enkele gegevens over 2007

Het aantal omwentelingen bedroeg 480.637 in 727,5 uur. (In 2006: 477.486 omwentelingen)
Ik heb 225 keer op de molen overnacht (In 2006: 213 keer).
Hieronder de ontwikkeling van het aantal omwentelingen sinds het aanbrengen van een provinciale teller in 1982.

 

Storm op 18 jan. 2007

Op 18 januari ging het flink te keer in Nederland. Heel veel schade, en er vielen zelfs zes doden.
In Den Helder werd de volgende windgrafiek geregistreerd:

Het is dus een paar uur windkracht 9 geweest (blauwe lijn), en er zijn windstoten (rode balkjes) gemeten tot zo'n 115 km/h, wat bij windkracht 11 behoort. Mijn eigen weerstation gaf de volgende (met metingen om de 4 minuten) een maximum aan om 15.08 uur, met een windsnelheid van 123 km/h (= 34,4 m/s = 66 knopen), dus windkracht 12!!!!!! Toen ik de volgende dag op de molen kwam was er enige schade:


De plee was opzij gedrukt en stond scheef.

De windwijzer was van het dak van de schuur gerukt en lag in het gras.

De wind had vat gekregen op het riet van de kap. Gelukkig nog geen gat.  

Januari 2007. Een uniek molenhorloge
Bij toeval ontdekte ik de website  www.timissimo.nl  waar je voor slechts  € 39,- incl. verzendkosten horloges kunt laten maken met een eigen afbeelding op de wijzerplaat. Er is keuze uit talrijke modellen en bandjes. Ik koos een heel bijzondere opname van de Wimmenumer, namelijk de voorkant van de askop, een paar jaar geleden genomen vanuit de hoogwerker van de Gebr. Poland.
Op de website van Timissimo kun je heel exact de foto en eventuele tekst positioneren ten opzichte van de wijzerplaat. Daardoor lukte het mij de as van de wijzers precies op de walpen van de askop te krijgen. Dit was het resultaat:


Een deel van de website van Timissimo waarop je foto en tekst positioneert t.o.v. de wijzerplaat.

Het resultaat. Een horloge waar niemand anders mee rondloopt!

Jan./febr. 2007. Aanleg bosmanmolentje in de Wimmenumerpolder
Siem Kat, eigenaar van veel land in de polder, had al een elektrische onderbemaling met behulp van een Vopo-pompje, maar liet in januari ook een tweedehands bosmanmolentje plaatsen. Het staat ca. 300 m van de Wimmenumer. Een leuk gezicht.


Voorbereidende werkzaamheden; het maken van een damwand in een sloot. 30 jan. 2007. Op de achtergrond De Wimmenumer.

Het molentje is gereed. 17 febr. 2007

De grote en de kleine Wimmenumer. Oktober 2007, foto Thijs Michielsen

Maart 2007


Het is opvallend dat langs veel sloten in de polder de kanten afkalven. Door harde waterstroming kan het niet komen, die is er niet. De paaltjes met schrikdraad op deze foto geven aan waar de slootkant zich eerst bevond. De rayonbeheerder van het waterschap heeft geen idee over de oorzaak. Ik denk dat het een gevolg is van de peilverlaging zo'n 15 jaar geleden, waarbij het zomerpeil met 10 cm werd verlaagd tot winterpeil. Daardoor is de vegetatie langs de slootkanten veranderd, en worden de oevers niet goed meer vastgehouden door plantenwortels. Foto 12 maart 2007.

Zomaar een mooie zonsondergang op 14 maart.

14 april 2007.  Parapenters rond de molen
In de namiddag hoorde ik opeens een licht gebrom in de verte, en ontwaarde ik in de richting van Alkmaar een "man aan een matras met een motortje", ofwel een "parapente met motor", ook wel "paramotor" genoemd. Het bleek er niet één te zijn, maar wel 6! Ze kwamen langzamerhand mijn kant op. De meeste bleven zo ongeveer bij de viersprong hangen, maar eentje kwam dichterbij en draaide een rondje om de molen. Heel spectaculair!


Linksboven een stukje wiek van de molen.

Gefotografeerd door de wiek van de molen.

Onder in beeld het dak van de schuur.

De volgende dag bleek dat een kennis van mij, Jan Hooyberg uit Alkmaar, net over de Krommedijk fietste toen deze gemotoriseerde parapenters bij de molen waren! Hij stuurde mij onderstaande foto's.


Parapenter in de buurt van de molen.

vrijwel boven de molen

April/mei 2007. De natuur


Zeldzaam: een vlinder op het molenraam.

Af en toe zwom deze mooie eend in de sloot. Muskusrattenvanger Remon Mulder kon hem thuisbrengen: een peposaca (een Nederlandse benaming is er niet voor).

Jonge tureluur. Helaas heeft Nayra kans gezien om tot tweemaal toe een jonge tureluur te vangen en te verschalken.

Mei 2007. De Wimmenumer op BNN
Het TV-programma "Nu we er toch zijn" van BNN had een "leader" met daarin een aantal natuurfragmenten, waaronder een paar seconden een beeld van de Wimmenumerpolder met op de achtergrond de Wimmenumer. Hier een snapshot uit dit korte fragment:

2 juni 2007. Oude schuiten door de Wimmenumervaart
Er kwamen 12 oude schuiten met families voorbij, die naar de Hoeverweg voeren en van daar een bezoek brachten aan de Klompenhoeve (boerderij voor licht gehandicapten). Later kwamen ze weer terug.

Artikel in blad "Monumenten"

In het blad Monumenten, jrg. 28, nr. 7-8 van juli-augustus 2007, verscheen van de hand van Jaap van der Veen (Cultureel Erfgoed NH) een artikeltje over molens die ooit als vakantieverblijf/zomerwoning zijn aangekocht door particulieren. Er staat een interview in met Siewerts van Reesema van De Zwarte Ruiter in Aalsmeer, en met mij. Er moest een foto bij van mij met Nayra, waartoe ik met de zelfontspanner een reeks opnames maakte. Een van die foto's staat prominent op de eerste bladzij van het artikel, tezamen met de advertentie die in 1953 in Het Parool stond, en waarin de molen te huur werd aangeboden.

Artikel in blad "Geestgronden"

Nr. 2/3, jaargang 14, van het blad "Geestgronden" (Egmonds historisch tijdschrift) was geheel gewijd aan Wimmenum. Hierin stond van mijn hand een hoofdstukje "Geschiedenis van de Wimmenummer polder". Een uitgebreide versie van dit artikeltje is als pdf-file te vinden op de website van de Stichting Historisch Egmond: http://www.historischegmond.nl/Wimmenummerpolder.pdf
Extra nummers zijn nog slechts in beperkte mate voorradig à  € 7,00 excl. verzendkosten.

3 juli 2007. Pentegel vervangen
Ik had de laatste tijd last van het warmlopen van het achterlager van de bovenas, de z.g.n. pen. Het werd veroorzaakt door de steen waartegen de as drukt, de pentegel.
Gebr. Poland heeft hem verwijderd, en een nieuwe laten maken.


Het verwijderen van de oude steen...

... en het plaatsen van de nieuwe.

8 - 13 juli 2007. Thijs Michielsen neemt de honneurs waar
Vanwege een korte vakantie van mij met Klaas Zaal senior en junior en Bart Slooten naar Engeland, was vrijwillig molenaar Thijs Michielsen uit Waalre bereid op de Wimmenumer en op Nayra te passen.
Zijn broer Dirk kwam hem ook nog opzoeken.


Zelfportrait van Thijs, in achteruitkijkspiegel auto.

De waarnemend molenaar!

De Wimmenumer na het wegtrekken van een zware bui.

Malen bij nacht.

Smeren van de wateras.

Broer Dirk Michielsen bij het uitstromende water.

Nayra kan het goed vinden met de oppas.

 

Tenslotte maakten Thijs en Dirk ook nog een filmpje van 2 minuten over hun verblijf op de Wimmenumer, en plaatsten dat op youtube.
Klik op onderstaand filmbeeldje om het filmpje te downloaden (15,8 MB), of bekijk het via deze link naar youtube (sneller, maar iets lagere resolutie).

25 juli 2007. Muskusrattenbestrijding
Er zijn dit jaar in dit gebied heel erg veel muskusratten gesignaleerd, en de provincie heeft de bestrijding daarom intensiever aangepakt. Regelmatig komt een boot langs men een of twee mensen van de muskusrattenbestrijding. Ik mocht een keertje meevaren om zelf te kunnen zien wat een enorme gaten deze beesten in de dijken maken. Als je het niet weet zie je er niets van, maar deze mensen hebben een enorme ervaring, en kunnen aan een kleinigheid zien of ergens muskusratten zitten. Op deze foto, gemaakt door Lieuwe op den Velde, houdt Remon Mulder een gevangen muskusrat omhoog. Op de achtergrond de Philisteinse Molen.

6 okt. 2008. Presentatie Noord-Hollands Molenboek

Vandaag werd in tijdens de Molencontactdag NH in Petten het nieuwe (derde) Noord-Hollands Molenboek gepresenteerd. Bijna drie jaar is aan de totstandkoming hiervan gewerkt, waar ik ook mijn steentje aan heb bijgedragen. Uiteraard komt ook De Wimmenumer met enkele foto's en een beschrijving in deze inventarisatie van het Noord-Hollands Molenbestand voor.
Het boek kost  € 35,00 excl. verzendkosten. Info: ericzwijnenberg@hotmail.com

5 - 11 okt. 2007. Diverse werkzaamheden aan de molen
De vogelwering met "anti-aalscholverschrikdraad" op de wieken werd uitgebreid. De molenmakers vervingen een stuk doorgeroeste kuipband, en alle kuipbouten. Ook zetten zij nieuwe palen onder de plee. De rietdekker kwam langs voor onderhoud.


Twee mensen van de firma Gerdon Plus Vogelwering brengen speciale strips aan op de achterzoom. In die strips zitten twee stroomdraden die op een schrikdraadapparaat in de schuur worden aangesloten.

Dave en Robin Poland verwijderen vanuit de hoogwerker een stuk van de oude ijzeren kuipband.

Dat vervanging geen overbodige luxe was blijkt wel uit dit brok kuipband.

De oude kuipband.

De nieuwe kuipband.

Het stuk nieuwe kuipband wordt aangebracht.

Nu van rvs, dus van doorroesten is geen sprake meer.

15 kuipbouten werden vervangen. Hier een deel van de brokstukken die eruit kwamen.

Een nieuwe rvs kuipbout wordt gestoken...

... met aan de binnenzijde een spie. Dus echte "spijlbouten" zoals dat vroeger heette.

Rietdekkers Kooiman van rietdekkersbedrijf 't Eiland.

Ze konden mooi gebruikmaken van de hoogwerker van de Gebr. Poland.

Rietdekker Menno Kooiman.

Zo werd de schade aan de kap hersteld.

Nieuwe palen voor de plee.

De plee staat weer stevig.

Omdat de pen opnieuw warm liep werd de pentegel weer verwijderd. Hier het uiteinde (de "pen") van de bovenas.

De pentegel werd herplaatst na het aanbrengen (met een slijpschijf) van een vetgleuf.

23-25 okt. 2007. Thijs Michielsen weer op de molen
Molenvriend Thijs bleef weer gezellig een paar dagen op de Wimmenumer logeren. Hier een paar foto's gemaakt tijdens zijn verblijf:


Thijs arriveert

De Wimmenumer maalt er lustig op los

Een rustig ogenblik voor molenaar en molenkat.

Wat een biotoop!

Dressoir van z'n plaats gehaald en de deuren bij het spilkalf geopend.

Thijs smeert de wateras.

 

Ook nu maakte Thijs weer diverse filmopnames, waaruit een filmpje (1:48 min) werd samengesteld.
Klik op onderstaand filmbeeldje om het filmpje te downloaden (11 MB), of bekijk het via deze link naar youtube (sneller, maar iets lagere resolutie).

November 2007. Werken met wind en water
In het kader van het Jaar van de Molens maakte de AVRO een prachtige serie van zes televisie-uitzendingen over molens onder de titel "Werken met Wind en Water". Op 16 november verscheen deze serie op dvd. In een van de afleveringen (over poldermolens) komt heel kort even een shot voor waarop in de verte de Wimmenumer is te zien, malen op het noorden:

November 2007. Riet maaien langs vaart- en slootkant en padverharding


Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maaide het riet langs de waterkant met een zijmaaier.

 

Grote stukken van het pad naar de molen waren weer een modderbende.

Gelukkig lag er nog een voorraadje oude dakpannen ...

... en kon de zaak worden opgeknapt.

December 2007. Postzegels van De Wimmenumer
De Wimmenumer is nu ook op een officiële postzegel van TNT-Post vereeuwigd. Leverbaar per velletje van 10 stuks. De afbeelding is een foto gemaakt door Thijs Michielsen.

Voor filatelisten onder de molenaars (of molenaars onder de filatelisten): Voor  € 1,00 stuur ik u een ansichtkaart van de Wimmenumer, gefrankeerd met deze zegel. Bestelling per giro 1538163 t.n.v. E. Zwijnenberg te Alkmaar. Vermeld vooral uw naam en adres! Voor een ongestempelde zegel, toegestuurd in envelop,  € 1,20 overmaken. Voor een heel velletje  € 7,00.

22 dec. 2007. Een witte wereld en molenaarsbezoek
De hele natuur was 's morgens prachtig wit berijpt. 's Middags brachten enkele molenaars uit Groningen en Haarlem een bezoek aan de molen.


Op weg naar de molen. Hoeverweg.

De Krommedijk.

Bij het derde hek.

Achterwaterloop.

 

 

 

Helaas trad al gauw de dooi in.

De molenaars uit Haarlem en Groningen

Oud en nieuw 2007/2008
Traditiegetrouw was is met de jaarwisseling samen met mijn kat op de molen. Ik bleef er zo'n vijf nachten slapen, en het was erg gezellig in het molenkamertje.

Tot besluit nog een paar foto's van Nayra
Ik weet dat diverse bezoekers van deze site het leuk vinden om foto's van mijn kat te zien, en daarom hier nog een paar plaatjes van haar bij de molen


 

In het bakje van de hoogwerker. Nergens is ze bang voor.

Spelend met een mol die ze had gevangen.

Op het pothuis