Nieuws 2008

Het laatste nieuws staat steeds bovenaan.
Foto's van vóór 18 sept. (vorige update) zijn weergegeven als 'thumbnails'. Als u erop klikt worden ze groter.

Enkele gegevens over 2007

Het aantal omwentelingen bedroeg 459.748 in 686,5 uur. (In 2007: 480.637 omwentelingen)
Ik heb 251 keer op de molen overnacht (In 2006: 225 keer).
Hieronder de ontwikkeling van het aantal omwentelingen sinds het aanbrengen van een provinciale teller in 1982.

31 dec. 2008. Oudejaarsavond
Oudejaarsavond traditiegetrouw op de molen doorgebracht. Om 12 uur 's nachts weer rondom vuurwerk van de omliggende plaatsen.

30 dec. 2008. Gerard Barendse bij de molen
Molenvriend Gerard Barendse was met een vriend op molentocht in Noord-Holland, en ging ook naar de Wimmenumer. Helaas was ik er die dag niet. Gerard maakte deze fraaie sfeerfoto:

12/13 dec. 2008. Japanse onderzoeker meet moleninterieurs op
De Japanse wetenschappelijk onderzoeker Hiroaki Suetsugu die zich al eerder in Nederland met molens bezighield, is nu bezig met een onderzoek naar levensomstandigheden in bewoonde molens, en in het bijzonder de hoeveelheid woonruimte die men ter beschikking had.
In de voorafgaande week had hij al van verschillende molens het interieur opgemeten. Op 12 dec. begeleidde ik hem naar molen P in de Zijpe, en daarna gingen we naar de Wimmenumer, waar hij bleef overnachten en ook hier het interieur opmat.

28 nov. - 10 dec. 2008. Elektrisch gemaal defect. Molen springt bij.
Op 28 nov. raakte een stuk hout in de vijzel, waardoor deze geblokkeerd werd. Tevens werd een deel van de vetleiding naar het onderste lager weggeslagen. Na verwijderen van het stuk hout kon de vijzel weer draaien, alleen zonder smering. En met veel lawaai, er liep nog wat aan, en de vijzelkuip schudde helemaal heen en weer... Spoedige inspectie van het onderste lager was gewenst. Op 9 dec. kwam de firma Sneekes op de waterloop naar het gemaal voor het krooshek af te dammen met een berg zand en twee stalen platen. Het had nog heel wat voeten in de aarde voordat de (eigenlijk veel te zware) kraan bij het gemaal was.
Na het droogzetten bleek dat er nog een stuk hout in de vijzel zat. Dat verklaarde het aanlopen van de vijzel. Het lager bleek nog in orde. Alleen de leiding van de vetsmering moest worden hersteld.
In overleg met het hoogheemraadschap was besloten dat er geen noodpomp werd geïnstalleerd, maar dat de molen de polder zou bemalen. Helaas was het daarbij wel een poos windstil... Maar het is toch gelukt het water in de polder op een aanvaardbaar peil te houden.
Hier wat foto's van de ingreep bij het gemaal:


De kraan is te breed voor het hek. Dat
moet voor een deel worden gesloopt.

Op de achtergrond een wagen zand met een
tractor ervoor die vast is komen te zitten.

De zanddam voor het gemaal. Twee staalplaten
met plastic en zand ertussen.

De wagen zand zit muurvast en moet worden
leeggeschept.

De tractor maakt diepe sporen in het grasland.

Helaas windstil, maar wel een mooie regenboog

Rond de drooggevallen vijzel krioelt het van de
karpers die met de hand in de sloot worden gezet

Twee mensen van de firma Vopo uit
De Rijp inspecteren het lager.

Bij de pijl nog een brok hout dat in de vijzel zat
en het sterke aanlopen verklaarde.

De zanddam dreigt het te begeven. Extra palen
zijn de grond ingedrukt om de staalplaten tegen
te houden. Eenmaal liep de werkkuil ook vol.

Eindelijk wind. De molen maalt met vier volle.

Prachtige wolkenluchten met een malende
Wimmenumer.

11 nov. 2008. Ernstige wateroverlast
Ik zat 's morgens thuis rustig koffie te drinken toen een "ingeland" mij belde met de vraag of ik wist hoe hoog het water in de polder stond. Nou, nee, eigenlijk niet. Ja, het had 's nachts wel wat geregend, dat had ik thuis wel gemerkt. In ieder geval stond het volgens mijn zegsman erg hoog, en de vraag was of de molen zou kunnen bijspringen. Nou, natuurlijk kon dat. Ik had verder die dag niets op het programma. Dus zo snel mogelijk naar de molen. En daar schrok ik behoorlijk: het water in de Wimmenummerpolder stond maar liefst 35 cm boven peil!!! Het moet 's nacht vreselijk geregend hebben, zo'n 50 mm.
Het elektrisch gemaal draaide onafgebroken, maar kreeg er geen centimeter af. De bekende kwaal: bij hoog water is de capaciteit van dit vijzelgemaal een flink stuk kleiner dat bij normaal peil.
De molen meteen ingespannen, en keihard gaan malen. Even liet de wind het een beetje afweten, maar na een poosje ging het er hard aan toe. Mijn scheprad voelt zich bij zo'n hoog peil juist heel erg in zijn element; dáár is-ie voor ontworpen! De capaciteit overtreft dan ruimschoots die van het gemaal.
Nu eerst wat foto's:


de wasstoep staat bijna onder water
peil -0,85 m NAP in plaats van -1,20 m

veel land staat blank
 


ook hier heeft zich een heel meertje
op het land gevormd


ook het boezemwater staat hoog;
zo'n 20 cm boven het normale peil

het scheprad gooit met grote
kracht het water eruit

Wat er gebeurde toen de molen erbij kwam is schitterend te zien op de registratie van het polderpeil zoals dat op het kantoor van het hoogheemraadschap plaatsvindt. Ik heb in de grafiek wat toelichting gezet.

Op YouTube heb ik een FILMPJE gezet van 3 minuten over deze wateroverlast en het malen met de molen. Het beeld van het water dat het kracht uit het pothuis wordt geblazen is spectaculair. Klik HIER.


Oktober 2008. Sloten baggeren
In opdracht van het hoogheemraadschap zijn vele sloten rond de molen uitgebaggerd.

Sept/okt. 2008. Enkele foto's van Nayra
Uit reacties op mijn site weet ik dat velen het leuk vinden dat er telkens ook wat foto's van mijn poes Nayra op staan. Dus ook nu maar weer enkele opnames:

20 sept. 2008 De vlag op de Wimmenumer
vanwege 40-jarig huwelijksfeest Cees en Corry van der Oord,
en een week later vanwege 50-jarig huwelijksfeest Frans en Anneke van der Pol

De familie Van der Oord behoort vanaf onze allereerste dag op de Wimmenumer (25 april 1953) tot onze goede kennissen. Cees was vele jaren 'machinist' van het elektrisch gemaal naast de molen. Frans van de Pol is (tot 1-1-2009) pachter van het land tussen Krommedijk en molen.

Inspectie Monumentenwacht, 11 aug. 2008
Het was al weer 2½ jaar geleden dat de Monumentenwacht de molen had bekeken. Tom Wilbrink onderwierp de Wimmenumer weer aan een uitgebreid onderzoek. Er kwamen geen schokkende dingen aan het licht. Het plaatwerk van de roeden rond de askop is weliswaar behoorlijk aangetast door roest, maar het is niet erger geworden in de afgelopen paar jaar.

Monumentenwacht de kap.

Fotoshoot bij de molen, 9 aug. 2008
Een poos geleden werd ik benaderd door een beroepsfotografe, Froukje Polman. Zij zocht een locatie bij een molen voor het maken van foto's voor haar portfolio: kinderen in bijzondere kleertjes. Via de molendatabase was ze bij mijn molen terecht gekomen. Ze komt uit Eindhoven. "Wat je ver haalt is lekker" moet ze gedacht hebben! Een afspraak was gauw gemaakt, en op zaterdag 9 augustus vond dan het hele gebeuren, bij goed weer, plaats bij de Wimmenumer. Er waren vier kindertjes (via een modellenbureau geselecteerd) met hun ouders en vaak nog een broertje, zusje of vriendinnetje. En de fotografe met twee assistenten. Een hele happening dus op het molenerf. Hieronder eerst een paar foto's die ik maakte van het gebeuren:


De molen stond wel in de zeilen, maar heeft,
vanwege het gevaar, niet gedraaid.

De assistente inspecteert de kleding

De kinderen worden aangekleed

De meesten vonden het wel leuk

De fotografe maakt haar apparatuur gereed

Aan het werk. Nayra volgt alles op de voet.

Over gebrek aan belangstelling niet te klagen

De voorraad kleding is bijna onuitputtelijk

Oog voor details. Beertje aan de waslijn...

En dan hier een paar voorbeelden van het prachtige fotowerk van Froukje Polman:

 
 
Voor meer informatie: Mail aan   froukjepolman@yahoo.com

Aanschaf Peugeot 203, 27 juli 2008
Mijn vader had van 1949 tot 1955 twee Peugeot's type 203. Hier een beeldje van een oud 8 mm filmpje uit mijn boekje over de Wimmenumer:



Altijd heb ik jeugdherinneringen aan dit prachtige type auto gehad. Begin 80'er jaren was er op de Hoeverweg iemand die ook zo'n auto had. Ter gelegenheid van het 35-jarig bezit van onze molen in de familie, reed de eigenaar van die Peugeot, de heer Joh. Burger, mijn vader en mij in 1988 een keer van Alkmaar naar de molen:

Eric en vader Zwijnenberg in april 1988 bij de Peugeot van Burger

Om een heel lang verhaal kort te maken: in juli van dit jaar bleek bij toeval de heer Burger die auto nog steeds te bezitten, en hem wel te willen verkopen. Na een uitgebreide inspectie door een Peugeot-oldtimer-specialist uit Breezand (Sander May) kwam de koop tot stand, en ben ik nu de gelukkige en trotse bezitter van een Peugeot 203C uit 1957.
Hoewel de wagen in heel goede staat was, moesten er toch wel de nodige dingen aan gebeuren, ook omdat er de laatste jaren vrijwel niet meer mee gereden was. Genoemde Sander May heeft daar inmiddels een aantal zaterdagen aan besteed, en de auto is nu in uitstekende conditie.
In onze familie-albums zitten talrijke foto's van de Peugeot's van mijn vader. Een fraaie treft u hieronder aan uit 1950, met mijn broer Peter door het open dak, en ik op de motorkap. Direct daaronder ziet u een foto die 58 jaar later in scene werd gezet met mijn nieuwe aanwinst: opnieuw mijn broer door het open dak, en ik op de motorkap. Het enige verschil (afgezien van het feit dat we wat ouder zijn geworden) is dat de eerste foto ergens op weg naar Volendam werd genomen, en de tweede op het molenerf (in 1950 hadden we de molen nog niet!).

Misschien begin ik wel eens een blog over mijn Peugeot 203, maar dat maak ik dan nog wel bekend op deze site.
Is inmiddels gebeurd!!! Kijk op http://peugeot.dvonline.net

Tsjechisch bezoek, 9 juli 2008
Een oud-student van mij (nog van mijn eerste jaar op de HTS, 1977) was met zijn vrouw, dochtertje en een Tsjechische vriend op de molen. Daarvan onderstaande foto's:

Barbara, Martin en Dominique Mul, Luca en Eric

Thijs Michielsen waarnemend molenaar, 29 juni - 4 juli 2008
Vanwege een korte vakantie naar Zuid-Engeland met Klaas Zaal senior, nam Thijs uit Waalre weer de zorgen voor de Wimmenumer van mij over. Van de paar honderd (!) foto's en filmpjes die hij maakte laat ik zes foto's en een filmfragmentje zien:



  Filmpje 2,8 MB

Het leger bij de Wimmenumer, 7 juni 2008
Het Korps Nationale Reserve, kortweg NATRES maakt sinds 1948 deel uit van de Nederlandse Koninklijke Landmacht en is onderdeel van het Commando Landstrijdkrachten. Vandaag was er een grote oefening van de Nationale Reserve. Er werden aan de Hoeverweg een stuk of acht rubberboten te water gelaten, en de heren en dames moesten zich roeiend naar het mobilisatiecomplex aan de Groenweg in de Bergermeer begeven.

Overigens vraag ik mij af of het niet verstandig zou zijn deze eenheden met een buitenboordmotor uit te rusten. Als in tijden van nood (bijvoorbeeld bij grote overstromingen) ons leger op deze primitieve wijze al roeiend te hulp moet komen lijkt me dat toch een tikkeltje achterhaald.
En nu we het toch over hoogwater hebben en watersnoodrampen: Een poos geleden heb ik op het gemaal de letters HW (HoogWater) aangebracht, om aan te geven hoe hoog gemiddeld tweemaal per etmaal het water van de Noordzee staat voor de Egmondse kust. Mijn ervaring is dat bijna alle bezoekers hier behoorlijk verbaasd over zijn, en zich dan pas realiseren hoe belangrijk onze duinen zijn.
En men is nog meer geschrokken als ik vertel dat tijdens de stormvloedramp van februari 1953, waarbij grote delen van Zeeland onder water kwamen te staan, het water voor de kust van Egmond de hoogte van de nok van mijn schuur had bereikt!

  
   Bij de zwarte pijl staan de letters HW             De zwarte pijl geeft aan tot waar het water voor de kust
   die aangeven dat tweemaal per etmaal            van Egmond heeft gestaan in de nacht van 31 jan. op
   het water van de Noordzee deze hoogte          1 febr. 1953. Als toen onze duinen het zouden hebben
   bereikt.                                                         begeven . . .

De molen op linnen vereeuwigd, 1 juni 2008
Wouter Pfeiffer, molenaar van De Vriendschap in Weesp, was een hele dag op het erf om een schilderij van de Wimmenumer te maken:

Het fraaie eindresultaat:

Meerkoetnest in molensloot uitgekomen, 31 mei 2008


  Meerkoet, jong en nest met drie eieren die nog moeten uitkomen            Wat een bonte kleuren aan zo'n pas uit het ei gekropen pulletje!

Nieuwe kruikram
Een constructiebedrijf in Alkmaar maakte voor mij een nieuwe kruikram. Niet meer met spieën maar met draad M24 en moeren. Hieronder twee foto's van hoe het er binnen en buiten uitziet. Aan de buitenzijde is het gat in de rietplank (waterbord) hierna nog afgedekt met een plaatje lood.

 

Grassen op Beenkrom, 19-21 mei 2008
Het laatste stuk land vóór de toegang tot het molenerf heet van oudsher "Beenkrom". Pas een aantal jaren geleden kwam ik er, via oude polderregisters, achter dat dit een verbastering is van Binkenum. Vermoedelijk de naam van een vroegere eigenaar. De laatste tientallen jaren wordt dit stuk land alleen voor het weiden van vee (koeien en schapen) gebruikt, en ik kan me niet herinneren dat ik het ooit als hooiland heb gezien. Maar nu heeft de pachter het gebruikt om te grassen.
Met een vreselijk grote maaier (frontmaaier en twee zijmaaiers) werd het hele stuk land in 8 minuten omgelegd. Vogelnesten en jonge pullen zijn tegen dit geweld volkomen kansloos. Geen wonder dat de weidevogelpopulatie overal zo achteruit gaat. Een paar dagen kwam een grote opraapwagen het gras ophalen. Gaat als kuilgras naar de boerderij.

 

Fotograaf Ben Visbeek op bezoek, 9 mei 2008
Al eerder had Ben Visbeek op www.flickr.nl een foto geplaatst van de Wimmenumer, die door de beoordelaars hoog werd gewaardeerd. Vandaag was ik met mijn bootje naar de brievenbus aan de Krommedijk om die te legen, toen Visbeek daar op het bruggetje stond om de molen weer te fotograferen. Hier de foto die hij toen maakte, met het commentaar van de maker:

Toen ik deze foto maakte kwam er net een bootje aangevaren. Het was de eigenaar Eric Zwijnenberg die net van de kaasmarkt in Alkmaar kwam. Ik had hem nog nooit ontmoet alleen via flickr.com toen ie z'n eigen molen op foto zag. Hij liet ons z'n molen zien. Eric bedankt voor de rondleiding.

Andere foto's die hij die dag maakte:


Het werk van Ben Visbeek (bijna 600 foto's) kunt u bewonderen op http://www.flickr.com/photos/visbeek/
Hij maakt prachtige natuurfoto's over de gehele wereld. Al zijn foto's gaan vergezeld van een toelichting in Engels en Nederlands.
De bezoekers van flickr.com kunnen de foto's becommentariëren en van een beoordeling voorzien. De foto van Visbeek die ik de vorige keer op de openingspagina van mijn site had was goed voor maar liefst 245 enthousiaste commentaren, en 255 "faves". Een buitengewone score! Ook zijn foto's van 9 mei leidden tot leuke opmerkingen, zoals: "prachtige foto, heel hollands en een mooie touch met die man, eric, in het bootje!!". En "Prachtige opname. Mooie compositie Ben. Leuk om op deze manier een rondleiding te versieren :-)".

Uitzicht tijdens het ontbijt, 9 mei 2008
Mijn moeder zei vroeger wel eens: "De koeien lopen hier bijna over de rand van je bord."

Nayra vangt jonge haasjes, april 2008
Drie opeenvolgende avonden kwam Nayra met een doodgebeten jonge haas naar binnen! Dat vond ik niet zo leuk. Maar ja, het is de natuur moet je dan zeggen. Haar jachtinstinct. Kennelijk had ze op het land achter de molen een hazenleger ontdekt. Ze maakte geen aanstalten om ze op te eten. Ze kwam ze binnenbrengen voor mij, zo schijn ik dat te moeten begrijpen.... Ik heb ze alle drie begraven.

 

Gebroken kruikram, april 2008
Er brak tijdens het kruien weer eens een oude kruikram. De vorige keer dat dit gebeurde was in 2004. Eerst brak het ene been, en direct daarna toen ik doorging met kruien de andere poot.
Op het breukvlak is zichtbaar dat de poot die het eerst brak al te lijden had gehad van kerfwerking en binnentredende roestvorming (zie rechter foto).

 
Net als in 2004 hielp Ronald Scheltens met het verwijderen van de in het tafelement achtergebleven stukken. Ditmaal hoefde er in het waterbord geen luikje te worden gezaagd, want dat Moejes ooit al eens gedaan toen de spieën die de kram borgen verroest bleken te zijn. Moejes heeft er toen nieuwe spieën in gestoken. Het kostte echter nog heel wat moeite om de achtergebleven, vastgeroeste poten naar buiten te slaan.
 
    wordt vervolgd (als de nieuwe kram gereed is)

Bollenvelden, 23 april 2008
Rudi Ooijman maakte deze fraaie foto van de Philistein en de Wimmenumer:


Op zich ben ik helemaal geen voorstander van de bollenteelt in dit van oorsprong uitgestrekte weidegebied van Wimmenummerpolder, Egmonder- en Bergermeer. Gelukkig ligt mijn molen zelf nog midden in een graslandgebied dat als zodanig ook in het bestemmingsplan is beschermd.

Mooie zonsopkomst, 6 april 2008

Over de eerste drie maanden van 2008 is weinig nieuws te vermelden.
De pen van de bovenas loopt nog steeds warm, en wanneer het land weer goed berijdbaar is komen de molenmakers terug om de pentegel te lichten en te inspecteren. Wellicht is de gebruikte steensoort niet hard genoeg.

Bezoek, 3 maart 2008
Twee Zuid-Hollandse molenaars, Cees Hoogeveen en Andries Veloo brachten vandaag een bezoekje aan de Wimmenumer. Andries is een verdienstelijk tekenaar, en achteraf maakte hij, aan de hand van een genomen foto, onderstaande fraaie pentekening van De Wimmenumer:

Storm, 1 maart 2008
In de nacht van 29 febr. op 1 maart 2008 ging het flink te keer. Zware rukwinden, hagel en onweer. Ik was zelf niet op de molen, maar er was gelukkig geen schade.
Het weerstation in Den Helder registreerde het verloop van de wind als volgt:


Er waren dus windstoten van bijna 50 knopen, dat is 90 km/h. Mijn weerstation op de molen registreerde op 1 maart om 11.24 uur 's morgens als hoogste waarde 97 km/h.

Molenaars die dergelijke grafiekjes voor een weerstation in hun omgeving ook willen bekijken: dit is de link: http://www.windfinder.com/windreports/windkarte_nl.htm
Klik op een blauw of groen pijltje bij u in de buurt, en u krijgt het windrapport.
Minstens zo interessant is om te kijken naar de voorspelling van wind, neerslag en temperatuur voor de volgende zeven dagen. Klik rechtsboven op Forecast. Helemaal links kunt u de standaardinstelling knopen bij Change Units veranderen in Bft (windkracht). Een voorspelling voor 24 en 25 maart zag er bijvoorbeeld zo uit:


Tezamen met buienradar.nl heb ik als molenaar erg veel plezier van deze website.

Nieuwe elektriciteitsmeter in gemaal, 19 jan. 2008
De oude meter dateerde misschien nog wel van de bouw van het gemaal in 1951. Hoog nodig tijd voor een nieuwe. Nu digitaal.

 

Verder nog wat nieuws over mijn poes Nayra: diverse foto's en twee filmpjes.


27 jan. 2008.    Lekker in het winterzonnetje bij de muur van de schuur.

28 jan. 2008.    Wat een uitzicht!

In het molenkamertje op tafel

Niets ontgaat haar buiten

Lekker om in te klimmen die wieken!

En ik kan zo lekker ver kijken

Nayra houdt de wacht bij een gebroken kruikram

Thijs en vriendin met Nayra

Om je lippen bij af te likken, zo'n lekkere muis!

Daar zit wat in het riet!

Onder Eric's parasol...

Vol belangstelling voor de Peugeot 203

Lekker plekje daar op die hoedenplank van de 203

En zo kan ik de molen ook nog in de gaten houden.
 
Nayra raakt helemaal opgewonden als ze buiten op het erf een reiger ziet

   35 sec., 3,2 MB
11 maart 2008
Wreed en schokkend. Als een mens dit deed zou de dierenbescherming in actie komen ...

  1m15s.  6,6 MB
11 maart 2008