Nieuws 2009    In de loop van september komt de volgende update!

Het laatste nieuws staat steeds bovenaan.
 

maart/april 2008. Lezing en het gevolg: de ontdekking Leufkens
De afgelopen maanden heb ik vier keer een lezing gehouden over molens, steeds met een andere invalshoek. Zo sprak ik op 1 maart in Gasterij 't Woud aan de Herenweg voor de vereniging van "Woud-bewoners" (zeg maar bewoners van Wimmenum). Het onderwerp was het gehucht Wimmenum, de polder en de molen. Na afloop kwam ene Cees de Waard naar mij toe die vertelde dat zijn (half)zuster Agnes de Waard getrouwd is met ene Willem Jan Blom (geb. 1928), die de zoon is van molenaar Gerrit Blom (geb. 1897) die van 1945-1948 molenaar was op de Wimmenumer¨molen.
Uit deze ontmoeting volgde een afspraak met de zoon van Willen Jan Blom en Agnes de Waard, namelijk Willem Blom die in Groet woont (geb. 1961). Dit is dus de kleinzoon van molenaar Gerrit Blom. Ik bezocht hem op 31 maart.
In zijn verzameling foto's zat een prentbriefkaart, uitgegeven door Vroom en Dreesmann in aug. 1946 (code 846) met een foto van Hub. Leufkens waarop een vrouw met een emmer in haar hand bij een hek en een put staat. Onmiskenbaar is deze foto genomen op het erf van de Wimmenumer:

De vader van Willem Blom is deze kaart ooit tegengekomen bij V&D in Rotterdam, en ook hij zag toen direct dat de foto bij de Wimmenumer was genomen.
De vrouw op de foto is Eva van der Wadding ("opoe Blom"), de moeder van molenaar Gerrit Blom, en van diens broers Jan en Koos die ook molenaar op de Wimmenumer zijn geweest. Zij was getrouwd met Hannes Blom. De foto moet ergens tussen 1932 en 1936 zijn gemaakt. Op de achtergrond de boerderij van Meijne, en Joseph van der Pol is aan het hooien. De regenput is er nog steeds, het hek is verdwenen.

Hierna ben ik me via internet gaan verdiepen in het werk van Hub. Leufkens (1894-1962) die een beroemd fotograaf en filmer bleek te zijn geweest. Eveneens via internet kon ik aan het boek "Hub. Leufkens, een ondernemend kunstenaar" van Mw. Leentje Mostert komen, en het boek "Noordzeewind en Tropenzon" van Riemens-Reurslag met foto's van Hub. Leufkens.
Via e-mail kwam ik ook in contact met Mw. Mostert, en met een nicht van Hub, Mw. NoŽlle Leufkens (die ooit interim-manager was bij mij op de Hogeschool Alkmaar) en ik kwam in e-mailcontact met Leufkenskenner en -verzamelaar Jo Chiaradia.
Naast bovenstaande ansichtkaart van Leufkens genomen op het erf bij de molen, zijn er nog twee foto's van hem in de onmiddellijke omgeving gemaakt; van een hek met een koe, en van een paar zwanen in een sloot. Deze locaties heb ik exact kunnen terugvinden.

Voor wie geïnteresseerd is in de hele geschiedenis rond deze fotograaf en de genoemde foto's, compleet met foto's van mij zoals de situatie nu is, verwijs ik naar een pdf-file van een document van 7 pagina's dat ik over deze Leufkens-ontdekking schreef. Klik HIER om het te downloaden.

Inmiddels is Willem Blom op de molen geweest, en heeft hij kunnen zien waar zijn grootvader Gerrit Blom molenaar was (1945-1948).

Kleinzoon Willem Blom bij de Wimmenumer
 

8 april 2009. Gemaal in storing
Het was weer eens zover. Het gemaal werkte niet. De afgelopen week waren een paar keer monteurs bezig geweest om de elektrische installatie aan te passen aan de huidige veiligheidseisen. Daarbij is iets niet goed gegaan. Een heel stuk programma van de computer in het gemaal bleek verdwenen. Ik had het pas in de gaten toen het water al 15 cm boven peil stond. Dus molen meteen ingespannen en flink gemalen. De technische dienst was binnen een half uur na mijn melding aanwezig, en een paar uur later was de zaak weer in orde. Maar toen had de molen de polder alweer op peil!


Prachtig al die moderne technieken en computergestuurde
gemalen, maar een windmolen uit 1774 achter de hand is
toch maar mooi meegenomen als de techniek het laat
afweten!

20 maart 2009. Peugeot 203 weer op het erf
Vorig jaar schreef ik over de Peugeot 203 uit 1957 die ik had aangeschaft. Vandaag was ik voor het eerst weer met deze oldtimer bij de molen. Nayra was meteen vol belangstelling, en bleef steeds in de buurt terwijl ik aan het sleutelen was.


Machtig interessant zo'n oude motor

Lekkere plek die grote spatborden om op te zitten.

Voor de geïnteresseerden: Ik heb voor mijn Peugeot 203 een eigen website gemaakt, met het hele verhaal over hoe ik er aan gekomen ben, heel veel foto's, o.a. waarop te zien is dat mijn vader er in 1988 nog in gezeten heeft, en unieke foto's van mijn vaders Peugeot 203 uit 1949. Klik HIER om naar deze website te gaan.

7-14 maart 2009. Molen in de rouw
vanwege het overlijden van Mw. Zaal-Van Exter, de moeder resp. oma van Klaas Zaal senior en junior.

3 maart 2009. Nayra vangt woelrat

Maart 2009. Pad naar de molen opgeknapt
Bij de werkzaamheden aan het gemaal in december was het pad naar molen en gemaal behoorlijk kapot gereden. Verscheidene malen hebben mensen zelfs vast gezeten. Het hoogheemraadschap zag de noodzaak van aanpakken nu toch ook wel in, en heeft puingranulaat laten storten. Daarna heb ik via Ed Kueter (fa. Anbo) nog drie bigbags dakpannen kunnen krijgen waarmee resterende gaten zijn opgevuld, en binnenkort komt er nog een lading puingranulaat overheen. Rest nu alleen nog de laatste 150 meter. Dat is nog steeds onverhard weiland dat alleen 's zomers berijdbaar is. Maar misschien gaat het hoogheemraadschap daar ook nog iets aan doen als dit jaar ook verdere werkzaamheden bij het gemaal moeten worden uitgevoerd (o.a. schoeiingen vervangen).

 

Links twee foto's van de situatie in december 2008.
Op de bovenste foto zijn de sporen te zien van een
bestelbus van een aardingsbedrijf die vastgezeten
heeft naast het pad. Bij veel regenval stonden hele
delen van het pad onder water.
Op de bovenste foto de situatie in maart 2009.
Een hele verbetering.

Febr. 2009. Nieuw oud radiootje
Toen wij in 1953 op de molen kwamen, kochten mijn ouders een klein Philips radiootje. Het stond op een plank boven het opklapbed in de woonkamer. Helaas is dat radiootje (dat erg bromde, dat weet ik nog wel) later verloren gegaan en vervangen door een ander. Maar het model herinnerde ik me nog precies, en ik ben via marktplaats.nl eens op zoek gegaan naar zo'n zelfde type (Philips 209U, met buizen) en heb er een gevonden in Venray die ik kon kopen. In het molenkamertje heb ik een klein plankje aangebracht op dezelfde plek waar vroeger de lange plank boven het opklapbed zat, en daar staat het radiootje nu. Hij speelt nog, maar moet nog wel even worden nagekeken (contacten reinigen en condensatoren vervangen). Dat gaat binnenkort een keer gebeuren bij een kenner in Leerdam.

Jan. 2009. Schilderwerk
Pim Molenaar die in 2006 ook veel schilderwerk op de molen heeft gedaan, is ook nu weer begonnen met wat schilderklussen. Deze maand de tafelementen in de kamer, en de vloer en het veldmuurtje in de keuken.

Jan. 2009. Riet maaien
Het hoogheemraadschap is weer druk bezig met het maaien van riet langs de vaarten. Het maaibeheer is zodanig georganiseerd dat iedere plek eenmaal per twee jaar wordt gemaaid. Dus sommige stukken blijven staan tot volgend jaar, andere worden dit jaar gemaaid. Al het riet wordt met boten afgevoerd naar een plek bij de viersprong (Bergermeerzijde) en vandaar later weer met vrachtauto's weggehaald. Hier zo'n boot in de Wimmenumervaart.

10 jan. 2009. Nayra op het ijs
Het had lekker gevroren en de vaart lag dicht. Wie schetst mijn verbazing dat mijn kat Nayra zonder enige schroom zomaar op het ijs stapt! Op haar gemak liep ze naar de overkant en klom daar de dijk op om eens te zien wat er zich nou achter de vaart voor wereld bevond. Even later kwam ze weer rustig teruggelopen. Daarna stapte ze nog een paar keer samen met mij op het ijs. Hieronder een paar foto's, en op YouTube staat een kort filmpje van 1 minuut. Klik HIER om dat te bekijken.