De uitslag van puzzel nr. 12
Dit betrof onderstaande foto met de vraag: Hoe komen deze boogvormen tot stand?

Er waren 10 inzenders. Helaas heeft geen enkele inzender de juiste oorzaak van de boogvorm genoemd. Die oorzaak is: het smeltwater van de sneeuw op de kap, dat van de ronde kap op het riet van de achthoekige romp valt.
Op de hoeken van het achtkant steekt het riet van de romp verder naar buiten dan in het midden van de velden. Het druipwater van de kamp valt op de hoeken dus eerder (hoger) op de romp dan in het midden van de velden.
Dit werd wel goed verwoord door Mw. Scholten-Ballast, Mark den Boer, Barend Zinkweg en Bas Koster. Maar geen van hen noemt de oorsprong van dat water van de kap: smeltende sneeuw.
Als het gewoon regent worden kap en romp allebei nat, en drogen ze ook allebei even snel op, en zie je dat effect bij het drogen van het riet van de romp niet! Op 28 februari lag er nog sneeuw op de kap dat ging smelten toen de romp al bijna droog was. Toen pas ontstonden de boogvormen.
Geen prijsuitreiking dus dit keer, maar wel een eervolle vermelding voor bovengenoemde vier inzenders.
Twee inzenders zochten het in warmte-uitwisseling van binnen naar buiten, en kwamen met een (nogal ver gezochte) theorie over warmte-geleidingsweerstand, isolerende werking en warmtetransport. Een derde haalde er de capillaire werking van riet bij.
Twee andere, hier niet met namen genoemde inzenders, lieten hun fantasie de vrije loop, en hadden een wel heel kolderieke verklaring over opstijgende alcoholdampen en "spanningsbogen" die een gevolg van het vastzetten van het riet met "touwtjes of draat" (!) zouden zijn.

Onafhankelijk van elkaar bedachten twee inzenders voor het betreffende verschijnsel het woord "guirlande"-effect