De uitslag van puzzel nr. 13
Dit betrof de vraag om vier plantjes van het molenerf te determineren.
Er waren 8 inzenders. Hun antwoorden, met nog een keer de fotootjes erbij, staan hieronder:

Inzender

a

b

c

d

1

sterhyacint

speenkruid

anemoon

madeliefje

2

geen idee

dotterbloem

geen idee

madeliefje

3

wimmenumer waterlelie

boterbloem

wilde hyacint

madelief

4

bosanemoon

speenkruid

blauwe anemoon

madelief

5

vogelmelk

speenkruid

(bos?)anemoon

madeliefje

6

vogelmelk

speenkruid

blauwe anemoon

madeliefje

7

bosanemoon

speenkruid

cichorei

madeliefje

8

vrouwlelie of variant vogelmelk

speenkruid

(ster)anemoon

madeliefje

De juiste antwoorden zijn:
Foto a : Sterhyacint (Scilla bifolia)
Foto b : Speenkruid (Ficaria verna)
Foto c: Anemoon zonder officiele Nederlandse naam (Anemone blanda)
Foto d: Madeliefje (Bellis perennis)

Foto a was duidelijk het moeilijkst. Ik heb zelf ook heel lang gezocht en getwijfeld.  Probleem was ook dat de meeste boeken alleen de blauwe sterhyacint tonen, en niet de witte. Het plantje is een niet inheems bolgewas uit Midden-en Zuid-Europa en AziŽ. De grond op mijn erf waar het bloeide is vorig jaar van elders aangevoerd om de molenwerf wat op te hogen. Het is waarschijnlijk een verwilderd exemplaar; de bolletjes kunnen bij tuincentra gewoon worden gekocht. Het bloempje lijkt wat op vogelmelk, maar is dat toch niet. Daarvoor was ook de bloeiperiode (half april) te vroeg; vogelmelk bloeit pas in mei/juni.
Foto c, een anemoon, was ook even puzzelen. Inzender 1 gaf hier het juiste antwoord: Anemoon zonder officiŽle Nederlandse naam (Anemone blanda). Maar de andere anemonen zoals de blauwe anemoon (anemone apennina) heb ik ook goed gerekend.
Foto d, het madeliefje, had iedereen goed.

De winnaar(s): Alles goed had inzender nr. 1: Harry van Hoorn. Nu gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat Harry hovenier is, en daarom krijgen ook de inzenders met 3 goede antwoorden een prijs; de nrs. 4, 5, 6, en 8. Dat zijn Nel Scholten-Ballast, Arie Korpershoek, Tinus Verwijmeren en Corrie van Eijk. De foto's worden binnenkort toegezonden. Even geduld, in verband met een betere houdbaarheid print ik de digitale foto's niet zelf, maar laat ik afdrukken op echt fotopapier maken.
Alle inzenders bedankt voor de moeite! Bij een van de volgende updates van mij site hoop ik meer aandacht te besteden aan wat groeit en bloeit op mijn molenerf, met veel foto's.

Misschien is het leuk hier nog twee websites te vermelden waarop u heel veel foto's vindt van bloemen en planten. Per exemplaar meestal diverse detailfoto's!
http://www.trq.nl/school/herbarium.php

http://www.kulak.ac.be/facult/wet/biologie/pb/kulakbiocampus/images/buiten-kulak/lage_planten/