De uitslag van puzzel nr. 19
Hoe is onderstaande foto van J.H. Hooijberg
gemaakt?

Vanuit een vliegtuig, een helikopter, een hoogwerker, door een camera op een uitschuifbare mast, aan een vlieger, aan een wiek van de Philisteinse Molen, vanuit een bemande heteluchtballon, een onbemande met helium gevulde luchtballon, vanaf een duintop, het dakraam van een boerderij, vanaf het dak van een boerenschuur, vanaf de vuurtoren van Egmond aan Zee, vanuit de Sterflat in Egmond aan Zee,  vanaf een brandweerladderwagen, vanuit de gondel van de windturbine die vroeger bij camping de Woudhoeve heeft gestaan, dit is de Wimmenumermolen helemaal niet, dit is een gemanipuleerde foto; het is wel de Wimmenumer, maar tegen een andere achtergrond gezet.

Er waren 23 inzendingen. Het meest gekozen antwoord (10x) was Q (Dit is de Wimmenumermolen helemaal niet).
Daarna volgde antwoord G (5x) (Vanuit een bemande heteluchtball
on)
Het juiste antwoord was echter I:
Vanaf een duintop. Dit werd door slechts twee inzenders gekozen: Dennis Bommeljé en Arjen Steigstra. Beide molenaars krijgen een foto van de Wimmenumer als prijs.

Kostelijk waren de argumentaties van vele inzenders. een paar wil ik u er niet onthouden:
Een van de inzender zocht de naam van de fotograaf op in Google, in de hoop zo iets wijzer te worden, maar stuitte alleen op de publicatie over "ultra-sensitive FISH using peroxidase-mediated deposition of some tyramides". Daar werd hij dus ook niet wijzer van!
Een andere inzender schreef: "
Gebruikt: Topografische atlas schaal 1:50000,  Gezond verstand, De foto uit de puzzel natuurlijk. En nu maar kijken of dat samengaat.". Nou, helaas ging dat niet samen, want hij kwam, ondanks een grondige analyse waarbij de ene na de andere mogelijkheid werd weggestreept, tot de conclusie dat het de Wimmenumer helemaal niet was.
Ook een derde inzender maakte een uitgebreide analyse over camerastandpunten, maar kwam ook tot een verkeerde conclusie, namelijk gemaakt vanuit de gondel van een windturbine.

Om iedereen uit de droom te helpen heeft de maker van de foto, Jan Hendrik Hooijberg, enige gegevens verschaft over de plek waar de foto is genomen.

De foto is gemaakt op het Klampduin, op het kaartje aangegeven met een rood blokje. Ik heb met een GPS een meting verricht.
Volgens het internationale coördinatensysteem is de locatie:  Noord 52˚ 38’ 29.9’’ bij Oost 4˚ 39’ 12.4’’.
Volgens de Rijksdriehoeksmeting (stafkaarten) is dit:  RD 105335 en 517380.
De gemeten hoogte is:  37 meter.
De foto is gemaakt met een   850 mm  telelens.
Voor de volledigheid geeft Jan Hendrik ook nog een foto die op dezelfde plek is gemaakt zonder telelens.

U ziet het, de foto uit de opgave is geen gemanipuleerde foto, de achtergrond is er niet kunstmatig ingeplakt, hij is gewoon genomen vanaf een duintop.