De uitslag van puzzel nr. 25
Het fragment van de molenkaart.
Hieronder het getoonde fragment en de complete kaart.
 
Het is dus molen De Eendracht te Alkmaar.
Nog nooit waren er zoveel inzendingen voor de puzzel, maar liefst 36 waarvan er 34 correct waren. De twee verkeerde antwoorden betroffen poldermolen D in de Schermer en molen De Viaan bij Alkmaar.
Een beetje misleidend was dat ik de rechter rand van het kaartje zo had gelegd dat het leek alsof daar drie molens staan. Dan zouden het de drie molens bij Schermerhorn kunnen zijn of de drie strijkmolens bij Rustenburg. Het waren echter drie van de vier strijkmolens van de Zes Wielen bij Oudorp, waarbij molen E net buiten het kaartje viel.

De loting onder de 34 goede inzenders is door een "willekeurige getallen generator" in Excel verricht. Daar rolde uit dat de gelukkige winnaar Nanda van der Burg uit Leiden is. Haar voorkeur ging uit naar het nieuwe Noord-Hollandse Molenboek, en dat wordt zo spoedig mogelijk aan haar toegestuurd.

Ik citeer nog even een paar inzenders die een opmerking maakten over het weglaten van de vierde molen van Oudorp. Harry van Hoorn verwoordde het zo: "Op de kaart mist, ik denk doelbewust, strijkmolen E (om het niet al te gemakkelijk te maken)". En Mw. Scholten-Ballast: "Jij bent wel handig geweest om molen E van Oudorp weg te laten, maar ik laat me niet foppen, hoor!". Arjen Steigstra: "Mooie instinker heb je er van gemaakt door Strijkmolen E net buiten beeld te laten. Kwajongen!". Fred van Zon: "Ik bleef uiteraard eerst dicht bij huis. Of de Rustenburgers of de molengang bij Schermerhorn als vertrekpunt. Maar nee. Ik kwam toch uit in Alkmaar ondanks het addertje dat je strijkmolen E hebt weggelaten.". Martijn Huibers: "Wel een beetje vertekend plaatje dat de 4e molen langs de Hoornse vaart er dan net niet opstaat." En als laatste een uitgebreide reactie van oud-collega Niek Dekkers: "Op internet kan ik geen website van 'Het jaar van de Molen' vinden, dus dan toch maar met een paar stafkaarten, zelfs een waterkaart van de omgeving van Alkmaar............... Helpt allemaal niet, want de namen van die molens staan er niet op. Maar wacht eens: ik heb ooit bij een vroegere puzzel van je een 'Molengids Noord-Holland' gewonnen. Met een mooie kaart (formaat ca. A3). Daar maar eens een poosje op getuurd. Mijn 'oplossing': Molen 'De Eendracht' te Alkmaar. En dat plaatje dat je laat zien is dan wel fraai misleidend: die 3 molens aan de rechterkant, zijn m.i. de Strijkmolens B,C en D bij Oudorp. Strijkmolen E viel dus net buiten het plaatje. Leuk gevonden, hoor! Tja, ik dacht natuurlijk eerst aan de 3 molens bij Schermerhorn, maar dan klopt de rest niet. En dat geldt ook voor het kluitje van 3 bij Rustenburg. En rond de Zaanse Schans krijg ik het beeld ook niet kloppend. Al heb ik even gedacht: "Hij zal al die molentjes toch niet gekanteld hebben, zodat we het Noorden niet meer bovenaan de kaart zien??" Daar ga ik maar even niet van uit."