De uitslag van puzzel nr. 27
Waar zou deze molenwegwijzer kunnen staan?

Er
waren 17 deelnemers aan deze puzzel. Drie ervan hadden het echt fout. Voor de overige 14 gold het reglement dat vermeldde:  "Hoe nauwkeuriger u de plaats aangeeft des te groter de kans op een prijs."
Ik heb dit opgelost door iedere goede inzender 5 punten te geven. Al naar gelang de aard van inzending konden daar strafpunten vanaf gaan voor een te vage omschrijving, onjuist gespelde straat- of plaatsnamen etc., of juist punten bijkomen voor een extra nauwkeurige aanduiding, zoals coördinaten, het bijvoegen van een kaartje, het nummer van de huidige wegwijzer ter plaatse etc. Zo kregen de inzenders een puntenaantal dat varieerde tussen 2 en 8. Vervolgens vond een gewogen loting plaats. Alvorens hier het resultaat van die loting bekend te maken, eerst even wat meer bijzonderheden over de plaats van deze denkbeeldige ANWB-wegwijzer.

Uitgangspunt voor de foto was een oude wegwijzer bij het Industrieel Smalspoormuseum in Erica (Drenthe) (afbeelding 1).
Met het fotobewerkingsprogramma PaintShopPro werden de plaatsnamen verwijderd (afbeelding 2).
Hierna werden de molennamen en afstanden aangemaakt, maar die moesten ieder nog vanuit hun eigen perspectief worden vervormd (voorbeeld: afbeelding 3).
Daarmee werd het eindresultaat verkregen (afbeelding 4). De wegwijzer zou moeten staan ten oosten van Westeremden (Gr), op de driesprong van de Fiveldijk, Zeerijperweg en Molenweg (afbeelding 5, rode pijl en afbeelding 7). De routes naar de vijf molens staan op de TomTomkaart (afbeelding 6).
Uiteraard had ik een plek gekozen te midden van wat molens met veel voorkomende molennamen!

 
                    afbeelding 1                                                 afbeelding 2                                   afbeelding 3


                      afbeelding 4                                                                             afbeelding 5


                                               afbeelding 6                                                                                             afbeelding 7

Ik ben erheen gegaan, en maakte voor u onderstaand filmpje (10 MB):Ik houd u nog steeds even in spanning over de uitslag, eerst even wat citaten van diverse inzenders:

HvH: Wat heb je er weer een mooie zoekpuzzel van gemaakt!
JvS: In mijn ANWB atlas werden 5 spelden geprikt met de gevraagde molennamen. Hemelsbreed gemeten liepen de afstanden een beetje door elkaar heen en werd het gezochte punt me nog niet helemaal duidelijk. Maar lang leve de computer, en bracht Google maps me naar het enige correcte punt op de landkaart. [...] ben nog nooit van mijn leven in dat gat geweest
MD: Ik blijf me verbazen over het feit hoe je puzzels weet te bedenken! Met veel plezier probeer ik dan toch altijd maar!
SB beschrijft uitvoerig hoe hij te werk is gegaan en zegt: Het is weer een avondvullende puzzel geweest, Eric! De diverse bijlagen met kaartjes heb ik in een aparte map gestopt.
WR: Zonder behulp van computers (behalve dit mailtje ;-)), google-earth, navigatiesystemen etc, maar met een simpele blik op de kaart, kom ik tot mijn oplossing. Ik ben benieuwd; een erg leuk bedachte puzzel iig!
PG: Alweer een leuke breinbreker
NvD beschrijft uitvoerig hoe hij te werk is gegaan, en zegt: Ik moet wel zeggen dat ik door mijn vroegere beroep van vrachtwagenchauffeur wel aardig afstanden kan inschatten.
LR: Ouderwets als ik ben, wilde ik de precieze oplossing vervolgens vinden zonder gebruik te maken van de computer: de plek moest op te sporen zijn uitsluitend aan de hand van de ANWB-toeristenkaart en de Andes Travelmanager. En dat is me ook gelukt, dacht ik. Eigenlijk binnen een minuut.
En dan maakt LR een rake opmerking: Als ik gelijk heb, heb je één molennaam op de wegwijzer weggelaten, omdat de oplossing anders iets te makkelijk zou zijn geworden. Onder 'De Leeuw 3,7' had eigenlijk ook 'Stormvogel 3,9' moeten staan, nietwaar? Inderdaad!!!! Maar omdat er maar 1 Stormvogel in Nederland is, was het dan te gemakkelijk!
AS: Nou, dat viel niet mee zeg! Een hele leuke puzzel dit keer, Eric. Echt iets voor mij, gek op topografie. Een hele uitzoekerij met behulp van molendatabase.nl en Google Earth.
En dan maakt AS nog een mooie opmerking: Wat ik wel vreemd vind is dit. Op de foto is te zien dat je voor je reis naar het Groningse land met dat bord in je achterbak een zonnige dag hebt uitgekozen. De foto is in noordoostelijke richting genomen met de zon achter of rechts van je. Hoe kan het dan dat er geen zonlicht op het bord is te zien?
JvW: Een leuke puzzel, vergt wel even wat inspanning, maar mede dankzij het Nederlandse molenbestand en een ANWB wegenboek van Nederland komen we er uit.


En dan nu de uitslag: De gewogen loting heeft uitgewezen dat het boekje "150 jaar graan en meel. Kroniek van een Koedijker molenaarsfamilie" gaat naar Stefan Boumans.