Achterbalk

De achterbalk maakt deel uit van de achterkeuvelens. In 2002 is de achterkeuvelens met een hoogwerker van de Gebr. Poland uit Oterleek weer eens geschilderd (Wijzonol donkergroen).

De achterbalk van de Wimmenumer heeft wat droogscheuren. Ik had ze vol willen kitten of met houtrotvuller op willen vullen, maar de molenmaker raadde het af. Er blijft altijd werking in het hout zitten, en er ontstaan nieuwe openingen waar water door de capillaire werking naar binnen kan kruipen. Beter is het volgens hem om de scheuren open te laten zodat ze ook snel weer drogen. De Monumentenwacht raadde recentelijk echter aan om ze toch op te vullen.

De achterbalk van de Wimmenumer is 29x22,5 cm (bxh).

 

Op dit (sterk uitvergrote) fragment van een foto uit 1953 zien we dat de achterbalk licht van kleur is. Was hij kort daarvoor vervangen en nog niet geschilderd? Of had hij de zeegroene kleur die ook de roosterhouten en voeghouten hebben? Wie het weet mag het zeggen.

 

Net als de windpeluw zit ook de achterbalk aan de voeghouten verankerd met zware handgesmede stangen.

 

Het schilderen van het achterkeuvelens is altijd een beetje lastig, vooral de onderkant van de achterbalk. Hieronder twee manieren waarop het kan: ten eerste hoe Wil Naber het in 1973 deed, gezeten op een balkje dat met touwen aan het achterkeuvelens hing, en ten tweede in 2002 met een hoogwerker van de Gebr. Poland. De eerste methode zal wel niet helemaal volgens de huidige Arbo-normen zijn!