De achtkantstijlen staan op de ondertafelementen. De ondertafelementen liggen op de veldmuren.
Bij de Wimmenumer zijn de ondertafelementen bij de twee toegangsdeuren onderbroken. Bij veel andere molens ga je via een trappetje van één of twee treden over het tafelement heen. Ook bij de achter- en voorwaterloop loopt het ondertafelement niet door.
Rond 1980 bleek dat het korte stukje ondertafelement in de keuken bij en onder de ooststijl erg slecht was. Dat is toen in 1983 door molenmaker Gerrit Moejes vervangen. Zoals in zulke gevallen vaak gebeurt, is er ook een plak van de achtkantstijl afgezaagd omdat die aan z'n onderkant ook niet meer zo best was, en is daar een nieuwe plak óp het nieuwe tafelement voor in de plaats gelegd.
In 1988 kreeg de molen een nieuwe wateras. Om de oude as eruit te krijgen was het handig om, na het opkrikken van de twee achtkantstijlen, het ondertafelement daar (dat toch al in slechte staat verkeerde) in zijn geheel te verwijderen. Moejes en zijn opvolger Kueter hebben na het plaatsen van een nieuwe wateras toen ook dat ondertafelement vernieuwd.
In 1991 zou molenmaker Ed Kueter het kozijn van de achterdeur (NW-deur) vernieuwen. Tijdens het slopen van het oude kozijn bleek het stukje tafelement aldaar (wat zich onder het bedsteeraampje bevindt) zó slecht dat vervanging noodzakelijk was. Er werd een stuk bilinga besteld, en aan het begin van de zomer begon Kueter met het slopen van een paar delen van de weeg van de noordwest bedstee, en het verwijderen van het rotte tafelement. Voor zo'n operatie moet de achtkantstijl natuurlijk eerst een stukje opgekrikt worden! Van binnenuit is dat, vanwege alle betimmering, niet mogelijk, dus het moest van buiten af. Een zware onderstopping aanbrengen en daar een oliekrik op.
Maar wat bleek... "om de hoek", dus op het west veld, was het tafelement óók verschrikkelijk slecht! Dus meteen een extra stuk bilinga besteld om dat tafelement ook maar meteen te vernieuwen.
Ook bij dat veld, en "om de hoek" bij het zuidwest veld moest natuurlijk ook weegdeel (of zelfs twee) verwijderd worden. U begint al te voelen waar het naar toe gaat.... Het ondertafelement van het zuidwest veld, onder het woonkamerraam, was nog veel slechter. Daar was gewoon helemaal niets meer van over!!! Onder de onderdorpel van het woonkamerraam had men dat ooit al eens opgevuld met wat stukken dakpan en cement!!!!! Ter controle ook het onderste weegdeel van het zuidveld verwijderd. Zelfde situatie: een heel slecht ondertafelement!
Toen was de situatie wel duidelijk: wat eerst alleen het vernieuwen van een deurkozijn zou zijn, werd nu een complete restauratie met vervanging van vijf ondertafelementen (drie lange, en twee korte naast de twee toegangsdeuren). Met moeite kon (bouwvakvakantie) nog aan het juiste bilingahout gekomen worden, en de firma Anbo (het bedrijf van Kueter) kon voldoende mankracht vrijmaken om daarna meteen aan de slag te gaan.
Voor de twee korte tafelementstukken moesten de bedsteden ontruimd worden, de drie lange stukken bevonden zich allemaal in de woonkamer, waar dus het halve interieur gesloopt moest worden! Bepaald geen pretje om ze met kettingzagen in je woning aan de gang te zien!
Nadat alles was vernieuwd (ook een stel weegdelen) moest er natuurlijk het nodige schilderwerk binnen en buiten worden gedaan, waarvoor ik gelukkig hulp kon krijgen van twee studenten. Dat was dus allemaal in 1991. Er waren nu nog twee kleine stukjes ondertafelement bij de noordstijl (in het kleine kamertje) die nog niet waren vernieuwd, en die klus is door Kueter in 1998 uitgevoerd. "Wimpie" staat met z'n acht poten nu dus weer helemaal rondom stevig op zijn nieuwe tafelementen!
Hieronder een kleine selectie van de grote hoeveelheid foto's die van deze restauratie werden genomen.
1983. Ondertafelement oost bij de keuken in zeer slechte staat. | 1983. Ondertafelement oost verwijderd, stijl ingekort. | 1988. Een nieuw tafelement (zie de pijlen) op het NO-veld |
Dit kwam er in 1991 tevoorschijn! Volkomen vergaan! | Onder het woonkamerraam. Van een tafelement is bijna niets meer terug te vinden | Nieuw tafelement op het ZW-veld onder het woonkamerraam. |
1998 twee korte stukken oud tafelement in het kleine kamertje. Door de dikke laag bruine verf is niet te zien hoe slecht het eigenlijk was! |
Dit kwam er onder vandaan. |
En zo zag het eruit na vernieuwing. Ook een stuk van de achtkantstijl afgezaagd en vernieuwd. |