Pal

De pal verhindert het teruglopen van het wiekenkruis als de molen stilstaat en de wind van achteren komt. De vang werkt in die situatie namelijk onvoldoende.

Bij de meeste molens werkt de pal anders dan bij de Wimmenumer (en diverse andere binnenkruiers). Bij een ruk aan de pallijn wordt de klink opgetrokken, en valt de pal in de kammen van het bovenwiel. Bij de meeste andere molens moet de pal tijdens het draaien met een vastgezette pallijn uit de kammen van het bovenwiel worden gehouden. Bij een binnenkruier waar je geen staart hebt waar je de pallijn aan vast kunt zetten is dat wat lastig, vandaar deze oplossing.

 

Als de pal nog "in" zit terwijl de molen op gang komt, gooit het draaiende bovenwiel bij een bepaalde snelheid vanzelf de pal eruit (achter de klink). Je hoort dan eerst een steeds sneller gaand "tok-tok-tok", en opeens is het stil; pal is eruit.

 

We zien op de foto bovenin de (kromme) balk van de pal een keep. Bij molens met die andere palwerking zit hierin een dwarslat waar dan het touw aan bevestigd zit waarmee je de pal "uit" kunt houden.