Spilkalf met wervel

Van het spilkalf is op de tekening van Rabe weinig te zien, omdat het verscholen gaat achter het onderwiel. Alleen een stukje van de wervel (waar de koningsspil op staat) is te zien. Daarom eerst maar een foto van hoe het eruit ziet in de Wimmenumer als in de woonkamer de twee deuren onder de benedenschijfloop zijn geopend (linker foto) en daarna hoe het er van bovenaf uitziet (als je op het onderwiel zit) .

KS = Koningsspil

t     =  taats

OW = onderwiel

W  = wervel

SK = spilkalf

WA = wateras

WAB = waterasbedding

Dan nog even een detail van spilkalf, wervel, taats en koningsspil als de deuren in de woonkamer geopend zijn:

De wervel kan worden gebruikt om de molen uit z'n werk te zetten. De wervel scharniert links (niet zichtbaar) om een verticale bout, rechts zit hij opgesloten door een beugel (zie pijl) met enkele wiggen (w) die verwijderd kunnen worden.

Ik zet de molen op deze wijze echter nooit uit z'n werk, omdat dan de wervel zóver deze kant opkomt dat de deuren van de woonkamer niet meer dicht kunnen. Bovendien zou dan de koningsspil loos meedraaien, wat erg veel "gerammel" geeft van de kammen van bovenwiel/bovenbonkelaar.

Uit z'n werk zetten doe ik altijd door vier kammen van de bovenbonkelaar eruit te halen. Dat gaat ook erg vlug en makkelijk.

Tenslotte nog een detail foto van de taats en de taatspot die in de wervel is ingelaten:

 

De olie in de taatspot ververs ik eens in de 1 ŕ 2 jaar. Vroeger gebruikte ik raapolie, maar tegenwoordig gewoon motorolie (houdt zich beter). Het is een heel werk om de taatspot eerst zo goed mogelijk te ontdoen van de oude olie; met een oud plastic eierlepeltje kan ik er net een beetje tussenkomen. Op de foto is ook goed te zien dat de spil niet meer precies midden in de taatspot staat. Door de enorme reactiekrachten (van het zich afzetten tegen het onderwiel) wil de spil hier naar rechts en naar ons toe komen. En dat is hij ook inderdaad in de loop der tijd een centimeter gegaan. Dat is dus weggesleten van de taatspot!