Vorst

De vorst van de kap wordt gevormd door drie zware planken. Bij de restauratie van 1968 werden de vorstdelen vernieuwd. Maar 19 jaar later waren ze al weer verrot, en vernieuwde molenmaker Gerrit Moejes in 1987 de vorst opnieuw (foto links het slopen van de oude vorstdelen). De nieuwe planken werden van tropisch hardhout (bilinga), dat veel langer meegaat. Natuurlijk moest de rietdekker (Jan Sijm) er aan te pas komen om het riet weer netjes onder de nieuwe vorstdelen te krijgen. We zien hem net een bosje riet in een emmer koeienstront steken. Dat wordt door de rietdekkers als "lijm" gebruikt om riet vast te zetten onder rietplanken, waterborden, kistgaten etc.

 

Op de foto hieronder Peter Steltenpool die de vorstdelen aan het teren is (1988). Je kunt op de vorst komen door via het luik in de voorkeuvelens op de askop te klimmen, en dan, via een kort laddertje van 6 treden naar de vorst.

Vanaf de vorst heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Een (digitale) panoramafoto vanaf dit punt is in voorbereiding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelf heb ik gelukkig ook geen hoogtevrees (Opname 1986, rechts uitvergroot).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vroeger heeft er in de bovenste vorstplank een gat gezeten, en er stond een pijpje op. Waar dat voor diende is één van de geheimpjes die voor het nageslacht bewaard blijven via deze site / dit boekje.