Nieuws 2003

Alle foto's zijn thumbnails. Als u erop klikt worden ze alsnog in het oorspronkelijke formaat weergegeven.

2003: ruim 439.000 omwentelingen in ca. 652 uur.
Hieronder de ontwikkeling van het aantal omwentelingen sinds het aanbrengen van een provinciale teller in 1982.


Sept. 2003 Wimmenumer kreeg een tweede pothok

Bij steeds meer molens wordt bij de hals van de as een nieuwe vorm van afdichting tegen regenwater gemaakt, door het aanbrengen kan een kraag om de as op de plek van het waterhol. Daarvóór komt erboven dan weer een metalen plaat. Die steekt dan natuurlijk verder naar voren dan de vroegere voorkeuvelens ter plaatse, en vormt een soort "kast" boven de as die "pothok" of "potte(n)hok" wordt genoemd.
In september is dit door de Gebr. Poland uit Oterleek ook bij de Wimmenumer aangebracht, tegelijk met het vernieuwen van de halssteen. Nou had de Wimmenumer als schepradmolen natuurlijk al een pothok of pothuis, en nu is er dus bij de askop nog een pothok bijgekomen!
Hieronder wat foto's van de werkzaamheden in sept. 2003.
 

Het bestaande pothok waar "Wimpie" altijd al mee was uitgerust. Het nieuwe aluminium pothok bij de hals van de as zoals dat in sept. 2003 werd aangebracht. Links de askop. Idem aan de onderzijde. Dit moet regen en wind zo goed mogelijk buitenhouden.
De as staat omgestempeld teneinde de halssteen te kunnen vervangen. Zo kwam de oude halssteen eronderuit; in drie stukken gebroken. De nieuwe steen is kleiner; in plaats van 50x25 cm nu 40x20 cm, waardoor de kans op breken kleiner zou moeten zijn.
De nieuwe halssteen zit eronder. Hier zien de de kraag van roestvast staal om de hals van de as, liggend in het waterhol. Zo zitten de twee helften van de rvs-kraag aan elkaar. Om voldoende ruimte te hebben werd de bovenas 1 cm naar voren geschoven.
De twee luiken van de voorkeuvelens, daterend uit 1967, werden slecht, en zijn eveneens vervangen. Het linker luik is vast, het rechter uitneembaar. Het asfaltpapier op de plee was op de randen stuk gegaan, en werd vervangen door een soort ruberoid product. Om breken op de randen te voorkomen werden eerst op de vier zijkanten van de dakplaat halfronde latjes gespijkerd. Op de foto: Robin Poland. Omdat de as toch 1 cm naar voren moest is meteen de pentegel verwijderd en schoongemaakt. De vetgleuf was verstopt waardoor de achterzijde van de pen niet meer goed gesmeerd werd en tegen de tegel begon te schrapen.

Tenslotte werd door de Gebr. Poland ook nog een nieuwe wachtdeur aangebracht. Dit gebeurde echter in opdracht van, en op kosten van het waterschap (tegenwoordig hoogheemraadschap), omdat de waterlopen onder de molen indertijd op aanwijzing van de provincie buiten de eigendomsoverdracht van de polder naar mijn vader zijn gehouden.

30 aug. 2003 Dames-Volleybalteam op bezoek
Volleybalvereniging Bergermeer bracht
een bezoekje aan de molen.
Initiatiefneemster was Margaret Zaal,
de moeder van de op deze website
reeds talloze malen genoemde
Klaas Zaal jr.
Hierna gingen de dames naar het Zeeaquarium in Bergen,
en midgetgolven in Bergen.

28 aug. 2003 bezoek van een Brabantse molenaar

Molenaar-in-opleiding Thijs Michielsen uit Waalre
bracht een bezoek aan de Wimmenumer, en nog
een aantal andere Noord-Hollandse Molens.

Klampen van de zeilen en het eten van een appel
blijkt samen te kunnen gaan!

 

Een "opduwertje" bij de molen 24 aug. 2003
Een oom van Klaas Zaal jr., René Metzelaar, kocht dit jaar een z.g.n. opduwertje uit ca. 1930 met een 2-cilinder Lister diesel.
Het lukte zowaar om met dit bijzondere bootje onder alle bruggen door van Broek op Langedijk naar Alkmaar en vandaar naar de Wimmenumermolen te varen. Laagste passage was een lange duiker onder de Helderseweg in Alkmaar, waarbij noodgedwongen iemand languit op de voorplecht moest liggen omdat de punt van de boot wat dieper te krijgen, omdat die er anders niet onderdoor kon. Bij de molen was het natuurlijk een heel bijzonder gezicht zo'n antiek bootje!

"Sloffie" bij de Wimmenumer. Foto K. Zaal jr. Foto K. Zaal jr. Foto: Eric Zwijnenberg

Ophogen molenwerf
Op 31 juli 2003 heeft loonbedrijf Van der Oord 8 kubieke meter grond aangebracht op de molenwerf, hoofdzakelijk aan de westkant. Het erf was hier namelijk nogal verzakt.

Aangevoerd over het land van Kat aan de achterzijde van de molen, en met kruiwagens verder naar de voorkant gebracht. Een laagje tuinaarde eroverheen, ingezaaid, en toen... vanwege de grote droogte, dagelijks sproeien met water uit de vaart.

Nieuwe ansichtkaart van de Wimmenumer
Unieke "luchtfoto" vanaf de grond!

Op 29 juni 2003 vond een bijzondere gebeurtenis plaats: Mw. Mariëlle Goosens van "Highlens" kwam aan het begin van de avond met haar speciale voertuig het land oprijden, en maakte vanaf ca. 20 meter hoogte foto's van de molen. In april had in de Alkmaarsche Courant een artikel over haar "luchtfotografie" gestaan, en naar aanleiding daarvan besloot ik een foto van de Wimmenumer te laten maken, om die uit te geven als nieuwe ansichtkaart.
Mw. Goosens werkt met een op afstand bediende camera die gemonteerd wordt op een uitschuifbare mast (maximaal 23 m hoogte) die in Canada is gemaakt. Ze fotografeert in opdracht veel bedrijven, kastelen, landgoederen etc., en... op deze dag voor het eerst een molen!
Voor wie interesse heeft: www.highlens.nl

En dit werd de nieuwe ansichtkaart (hier in een lage resolutie, de werkelijke kaart is veel scherper!)
De kaarten zijn te koop voor 50 eurocent, exclusief verzendkosten.
Deze bedragen:
1 - 4 kaarten:   39 eurocent
5 - 12 kaarten: 78 eurocent

Bestellen door overmaking op giro 1716151 t.n.v. E.Zwijnenberg
te Alkmaar onder vermelding van het gewenste aantal kaarten.

 

Verjaardagsfeestje buurmeisje 22 juni 2003

Het dochtertje van mijn buren in Alkmaar vierde haar verjaardag met een aantal vriendinnetjes en vriendjes met een picknick bij de molen. Ze hadden rubberbootjes en kano's mee, waarmee ze zich kostelijk vermaakten.

 

Nationale Molendag zaterdag 10 mei 2003

Op deze 31e Nationale Molendag mocht ik 18 bezoekers ontvangen. Dat lijkt niet zo veel, maar het waren allemaal bekenden en familie die niet alleen de molen van binnen en van buiten bekeken, maar ook gezellig op visite kwamen, zodat het voor mijn doen best druk was.
De wind was 's morgens, zo ongeveer vanaf 8 uur, 3 beaufort. Genoeg om, met vier volle, te draaien. 's Middags werd het windkracht 4 en zelfs af en toe 5, zodat de molen ook het scheprad mee kon trekken, en af en toe behoorlijk water gaf. Na 18 uur was de wind weer zo ver afgezwakt dat het scheprad weer uitgeschakeld moest worden. Tot ca. 21 uur heb ik zo nog kunnen draaien.

Aan het begin van de avond stond de molen er met zijn nieuwe hekwerk in de avondzon prachtig bij, en maakte ik deze foto:


De molen is met zijn nieuwe bredere voorzomen, en zijn nu overal even brede windborden, en dat alles donkerbruin gecarbolineumd, veel stoerder en imposanter geworden. Eigenlijk was het vorige voor-hek een beetje kitsch; gemaakt voor een molen die toch nooit zou draaien, en daarom maar zo min mogelijk wind moest vangen....

Het jubileumfeest van zaterdag 26 april 2003

gebak met de Wimmenumer erop!

Op 26 april 2003 was het precies 50 jaar geleden dat mijn ouders de beslissing namen de Wimmenumermolen te huren als zomer- en weekendverblijf. Ter gelegenheid van dit jubileum werd voor vrienden. kennissen en omwonenden een receptie gehouden. Bij de rubriek "Foto's" treft u een aantal foto's van het feest aan.


13 april 2003  Nieuw hekwerk
Vandaag heeft de molen voor het eerst met het nieuwe hekwerk gemalen. De afgelopen twee weken is er erg veel werk verzet. De firma Anbo (Ed Kueter) bracht nieuw hekwerk aan. Daarbij is er nogal wat gewijzigd. In 1967 werd namelijk geen authentiek  hekwerk aangebracht; het vóórhek (voorzoom, windborden en bordschroot) werd toen gewijzigd ten opzichte van het kruis dat sinds 1915 draaide. Niet alleen qua afmetingen (de voorzoom werd smaller, en de windborden werden naar de as toe steeds smaller) maar ook voor wat betreft kleur (witte voorzomen en groene windborden en bordschroten). Aan de hand van oude foto's van het vorige kruis werd zo goed mogelijk door mij nagegaan wat vroeger de afmetingen van het voorhek waren. En dat is nu weer teruggebracht. De opstand van het voorhek is ook iets vergroot, en lijkt nu meer op wat het vóór 1967 was. Ook de bordindeling werd gewijzigd, en, met een gek kort bordje van 4 heklatten lang bij de as, weer volgens oude foto's teruggebracht. Dat korte windbordje zie je op oude foto's wel bij meer poldermolens in Noord-Holland. Verder werd door mij het gehele voorhek de afgelopen week tweemaal gecarbolineumd, waardoor het een donkerbruine kleur kreeg, zoals het vermoedelijk vroeger ook is geweest. Ook Klaas Zaal jr. en Ruben de Groot droegen hun steentje aan het carbolineumen bij.
Het uiterlijk van het wiekenkruis, en daardoor van de gehele molen, is behoorlijk veranderd. Door de bredere voorzoom, en de overal even brede windborden, en de diep donkerbruine kleur, oogt het wiekenkruis veel stoerder. Door de grotere bordopstand is de trekkracht bij weinig wind groter geworden.
Bij "foto's" treft u een aantal foto's van deze restauratie aan. Hier de laatste foto van het nieuwe kruis (nog met twee zeilen, de andere moeten nog worden opgehangen).


13 april 2003

29 maart 2003  Slopen van het hekwerk
Nog voor het feest van 26 april a.s. krijgt de Wimmenumer nieuw hekwerk. De afgelopen week hebben Klaas Zaal jr. en ik al vast het oude hekwerk verwijderd. Op zich waren hek- en zoomlatten nog helemaal niet zo slecht, hoewel ze al bijna 37 jaar oud waren. Maar de voorzoom, sommige windborden, de kluften en de bordschroten waren slecht. En als je dat gaat slopen blijft er van de uiteinden van de heklatten waar de bordschroten, kluften en voorzoom opgespijkerd zitten, weinig over. Dus: vernieuwen.
Hier een paar foto's van het sloopwerk. Meer foto's vindt u bij de fotopagina's. We hebben nadat één roed was kaalgemaakt nog een paar uurtjes gedraaid. Een heel merkwaardig gezicht!

26 april 2003: 50 jaar Wimmenum - Zwijnenberg
Het is binnenkort vijftig jaar geleden dat mijn ouders, broer en ik voor het eerst op de Wimmenumermolen kwamen. Ik was toen een jochie van 6!
Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis zullen enkele activiteiten worden ontplooid:
1. Deze website ondergaat een grote uitbreiding en krijgt een eigen domeinnaam!
2. Er verschijnt een boekje over de Wimmenumer met heel veel (kleuren)foto's over de geschiedenis van de molen.
3. Er komt op zaterdag 26 april 2003 een receptie op de molen voor buren, vrienden en bekenden. Van 11.00 tot 16.00 uur. Het boekje dat inmiddels is uitgegroeid tot een boek van bijna 250 pagina's wordt dan ten doop gehouden.
 

22 januari 2003 Inspectie Monumentenwacht
Vandaag de medewerkers Tom Wilbrink en Jeroen Twisk van de Monumentenwacht op bezoek gehad. Waren een paar uur bezig met alles nalopen. Vorige inspectie was van mei 2000. Gelukkig geen verontrustende dingen ontdekt. Ja, voorzomen, windborden, bordschroten e.d. zijn slecht, maar die gaan eind maart vervangen worden. Wel ontdekten ze op een paar plekken weer enige activiteit van houtworm, o.a. in de omtimmering van het onderwiel. Dat zal ik zelf dit jaar gaan behandelen. Een oppervlaktebehandeling is voldoende, en hoeft niet geïnjecteerd te worden.