Kaprollen en rollenwagens (rolring)

De kap kruit op 42 iepenhouten rollen (aangegeven met KR op de foto). De rollen zitten met stalen asjes opgesloten in houten rollenwagens (RW) die samen de rolring vormen.

In 1989 werden door Moejes en Kueter de rollenwagens vernieuwd (eiken), evenals de rolvloer (R2, bilinga). Een oud stuk rollenwagen is nog als relikwie bewaard, en ligt op de kapzolder. De rollenwagens worden met elkaar verbonden door stalen banden (op de foto zichtbaar).

 

Omdat het grootste deel van het gewicht van de kap met wiekenkruis aan de voorzijde op een beperkt aantal rollen rust, wil er daar nog wel eens een rol sneuvelen. Het is meestal geen breuk van de kaprol wat dan optreedt, maar er splijt een "kapje" van de omtrek af. Dat moet je dan vóór je verder kruit eerst zien te verwijderen, wat soms nog wel eens lastig is.

 

Op één plaats in de rolvloer is een uitneembaar stuk gemaakt, de z.g.n. rollensluis, waar je een gebroken kaprol kunt vervangen. De rollensluis die in 1989 in de nieuwe rolvloer werd gemaakt is niet authentiek; het uitneembare blok hout was vroeger recht en niet schuin. Het oude vierkante blok dat vroeger in de rollensluis zat is nog bewaard gebleven en ligt op de kapzolder.

 

Zie voorts: euvering (E op de foto).