Kuip

De kuip of  "keerkuip" houdt de kap op zijn plaats. De kap draait met zijn euvering binnen de kuip.

        De rode pijl geeft de hoogte van de (zwart geteerde) kuip aan.

        De gele pijl wijst naar de stalen band om de kuip.

 

Bij sommige molens zitten er neuten in de kuip, bij de Wimmenumer zitten er neuten in de euvering.

Ook houdt de kuip de rolring (rollenwagens) op zijn (hun) plaats.

De kuip zit op zijn beurt weer vast met bouten door het boventafelement.

Omdat de kuip natuurlijk uit verschillende delen bestaat, en er behoorlijk grote krachten op kunnen werken tijdens het kruien, zit aan de buitenzijde om de kuip nog een stalen band om hem bij elkaar te houden.

Minstens eenmaal per jaar moet de kuip aan de binnenzijde worden gesmeerd, wil het kruien een beetje soepel blijven gaan. Ik gebruik daarvoor grafietvet.

Ooit is in het verleden (waarschijnlijk vóór 1920) de rolvloer vernieuwd en dikker geworden (door er een nieuwe rolvloer overheen te leggen). Daardoor kwam de kap een paar centimeter omhoog, en daarmee de euvering te hoog in de kuip. Men heeft toen óp de kuip een extra rand aangebracht. In 1994 bleken die "opzetstukken" in een slechte staat te zijn, en niet meer voldoende "kerend vermogen" te hebben. Door Kueter is er toen een nieuwe houten rand op de kuip gezet, bestaande uit vijf stukken gelamineerd eikenhout. Op de bovenste foto is, als je goed kijkt, onder het achterkeuvelens, die verhoogde kuiprand te zien. Links zien we het aanbrengen in 1994 van één van die delen door molenmaker Ed Kueter (Fa. Anbo).