Onderschijfloop

De onder- of benedenschijfloop van de Wimmenumer heeft 17 staven. (In een rekening 1923 wordt hij "benedenschijfloop" genoemd.)

 

Rechtsboven op de foto is een klein motortje zichtbaar met een klein riemschijfje erop. Ooit liep daar een snaar overheen die om de bovenste schijf van de onderschijfloop liep. Het motortje werkte als dynamo, en de opgewekte spanning was zichtbaar op een voltmeter in het kleine kamertje. De schaal had ik geijkt in enden/min.

De snaar liep er nogal eens af, en op een gegeven moment is deze "toerenteller" buiten bedrijf geraakt.

Het grijze vlak onder de schijfloop is de achterkant van de twee deuren in de woonkamer via welke je bij het spilkalf en de taats van de koningsspil komt.

 

 

 

 

Op de tweede foto kijken we vanaf de onderkant tegen de onderschijfloop aan. De planken rechts zijn van de (schuine) scheidingswand met de keuken.

 

Als de staven te erg zijn ingesleten kunnen ze worden omgedraaid. In 1923 spreekt een rekening van Moejes over "afnemen van het benedenschijfloop en staven verwisseld".

 

In de woonkamer is de benedenschijfloop aan het oog onttrokken door een halfronde omtimmering, die ook nog verwijderd kan worden.

Over het wandbord dat op de omtimmering hangt leest u meer bij FAQ's/Waarom hebben je ouders de molen gekocht?