De onderkant van het achtkant is aan de
buitenzijde betimmerd met horizontale, gepotdekselde planken. Ze vormen de weeg,
en, omdat de planken dus over elkaar heen liggen, een getrapte weeg. De planken
worden weegdelen genoemd.
In de loop der tijd zijn er bij de molen al heel wat weegdelen vernieuwd. Ze zitten immers in weer en wind, en zelfs de dikke laag teer geeft niet voldoende bescherming tegen verrotting.Op de foto links zien we ook oude weegdelen met een dikke laag koolteer erop, en nieuwere.
Op bijna ieder veld zijn, helemaal bovenaan, onder het riet, wel één of twee weegdelen die hoogstwaarschijnlijk nog nooit zijn vernieuwd. Het argument daarvoor vindt u bij Geheimen/Weegdelen.
De weeg is bij de Wimmenumer (en bij de meeste Noord-Hollandse
poldermolens) van oudsher geteerd. Eigenlijk behoorde dat met bruine stokholmer
teer te gebeuren. Maar omdat koolteer veel goedkoper was koos het polderbestuur
al gauw voor (de eigenlijk voor ijzerwerk bedoelde) koolteer. Bruine teer trekt
ín het hout, koolteer blijft er gewoon bovenop liggen. Omdat de ene laag teer
over de andere ging, zitten veel weegdelen zó vreselijk dik onder de teer dat de
laag uit allemaal bobbels en knobbels bestaat, die 's zomers als de zon erop
staat zacht worden, en gaan "lopen". Vandaar dat er aan zoveel oude weegdelen
dikke teerdruppels hangen.
De koolteer doet het hout eigenlijk een beetje verstikken, en ik zeg wel eens gekscherend dat er weegdelen bij zijn die alleen nog maar uit één laag (wat zeg ik, misschien wel 100 lagen!) teer bestaan, en waarvan het hout erachter allemaal is weggerot! Maar inmiddels zijn in de loop van "onze" tijd de meest slechte weegdelen allemaal al wel een keer vervangen. Toen bijvoorbeeld de ondertafelementen werden vernieuwd zijn ook de nodige weegdelen meteen vervangen. En aan de schepradzijde is, op de bovenste plank na, in 1988 de gehele weeg vernieuwd.
In 1993 ben ik, als experiment, eens overgegaan op "Wijzonol zwart dekkend" in plaats van koolteer. Het grote voordeel is dat het veel sneller droog is (wat onherroepelijk een paar kledingstukken bespaart omdat je ongewild zelfs weken na het teren nog wel eens tegen een weegdeel komt), en dat het veel mooier glanzend blijft. Zelfs na twee jaar lijkt het nog net alsof de molen pas geteerd is. En de Wijzonol blijkt verrassend goed te hechten op de oude teerlagen! Dus voortaan doe ik eens in de twee à drie jaar de weeg met Wijzonol.