Foto's
laatst bijgewerkt: januari 2008

Wat wilt u bekijken? Maak hieronder in de inhoudsopgave een keuze.
De meeste foto's zijn z.g.n. thumbnails. Als u erop klikt worden ze groot (in een nieuw venster). Als u daarna op "Back" of  "Vorige" klikt komt u weer terug op deze pagina.

Inhoudsopgave foto's:

Foto's van de Wimmenumer Foto's van de maan
Foto's 50-jarig jubileum 26 april 2003 Foto's van koeien en schapen  (bijgewerkt 18 sept. 2008) 
Foto's van Sam Foto's vanuit de lucht 
Foto's van Nayra   (bijgewerkt 18 sept. 2008)  Gekke en mooie foto's; van alles en nog wat
Foto's van nesten   (bijgewerkt 18 sept. 2008)     

 


Foto's van de Wimmenumer

Hier volgt slechts een kleine greep. Op de nieuwspagina's van elk jaar treft u veel meer foto's aan.

Fraaie opname van Jan Hendrik Hooijberg uit Alkmaar, gemaakt op 21 juni 2003.

Bijzondere sfeer-opname van Remco v.d. Berg uit Terneuzen
Op 17 januari 2004 maakte Remco onderstaande foto van de Wimmenumer:

Nieuw hekwerk, april 2003
Eind maart werd een begin gemaakt met het verwijderen van het oude hekwerk, dat dateerde uit 1967.
Eén dag heeft de molen nog gedraaid met 1 kale roed! (23 maart)

Daarna brachten molenmakers Ed Kueter, Jacob Kriek en André Nolten van 1 - 7 april nieuw hekwerk aan:

Molen in "flood light":
Op 31 augustus kwam ik om half twaalf 's avonds na een "dagje uit" weer terug op de molen. Klaas Zaal jr. was er eerder die avond al heengegaan en was gaan draaien (met mijn toestemming hoor!). Als verrassing had hij een 500 W bouwlamp buiten opgesteld, die de molen verlichtte. Onderstaande foto's zijn met de digitale camera genomen. Op de rechter foto is zelfs het spiegelbeeld van de molen in de sloot te zien! En let op de cirkels die de heklatten trekken!  (Foto's Klaas Zaal jr.)

Oud en nieuw:

Foto's Oudst bekende aug.1929.jpg (299264 bytes) Foto's Ansicht Schotvanger.jpg (117234 bytes) Foto's Wimmenumer.JPG (34776 bytes) Foto's Met 4 vol op W vanaf dijk achter de molen.jpg (114463 bytes)
Oudst bekende foto van de molen;
aug. 1929
Ansichtkaart uit 1951 of '52, werd verkocht bij Schotvanger 't Woud 2002, Foto Klaas Zaal jr. 2002, Foto Klaas Zaal jr.
Foto's Uitzicht.JPG (33695 bytes) Foto's Wim in de verte met biotoop 2002 03 20.jpg (12278 bytes) Foto Wim met 2 stormfokken op ZW 2002 05 15.JPG (34230 bytes) Foto Wim met bruggetje op voorgrond 60%.JPG (50520 bytes)
2002, Foto Klaas Zaal jr Wat een biotoop!!!!! 2002, Foto Klaas Zaal jr. 2002, Foto Klaas Zaal jr.

Foto's gemaakt door Gerben Wijnja op 3 mei 2002:

Wijnja 1.JPG (50148 bytes) Wijnja 2.JPG (44358 bytes) Wijnja 3.JPG (57546 bytes) Wijnja 4.JPG (58044 bytes)
Klaas Zaal jr. bekijkt de molen vanuit het bootje. Klaas en Eric in het molenkamertje Het bovenwiel Eric op de kapzolder


50-jarig jubileum, 26 april 2003
Onderstaande foto's zijn allemaal "thumbnails". Als u er op klikt krijgt u ze in groot formaat te zien. Op de eerste vier na zijn alle foto's van Klaas Zaal jr.

25 april 2003. Een student van de HTS met een pick-up komt klaptafeltjes en -stoeltjes brengen Een legertent wordt opgezet. De verhuurder wordt geholpen door zijn zijn 8-jarig dochtertje en 5-jarig zoontje! Na een uur staat de tent overeind. De weersvoorspelling voor de volgende dag is erg slecht:  90% kans op regen! De tent wordt ingericht.
De ochtend begon met een dikke mist. Buurmolen de Philistein, waar Klaas Zaal jr. en Gerard van Wieringen het kruis inmiddels in vreugde hebben gezet en een vlag in de bovenste wiek hebben gebonden, is vanaf de Wimmenumer niet te zien. De eerste gasten zijn gearriveerd. Op de voorgrond, in rood jack, mijn broer Peter. Rechts van hem mijn schoonzus Tonny. Op de dijk, met rugtas, penningmeester Ton Rijvordt van de Stichting Behoud Wimmenumermolen. In de tent wordt het inmiddels, 11.10 uur, gezellig druk
11.40 uur. De molenaar/eigenaar Eric Zwijnenberg spreekt de aanwezigen toe. De overhandiging van het eerste exemplaar van het boekje over de Wimmenumer aan Peter Zwijnenberg. De titelpagina van het nieuwe boekje over de molen. Het boekje telt 240 pagina's (in kleur!) en behandelt de geschiedenis van de molen, de polder, de omgeving etc. Bekende gezichten in de molenwereld; molenmaker Jan Poland Sr., en van "De Hollandsche Molen": F.van Zon, J.de Zeeuw en L.Endedijk

Ton Rijvordt, pennningmeester van de Stichting Behoud Wimmenumermolen richt het woord tot de aanwezigen. Even later overhandigde hij deze door L.Witteman vervaardigde wachtstok. De schitterende door Leo Witteman vervaardigde "wachtstok". Met o.a. het wapen van Wimmenum er op. Helaas stond er te weinig wind om te malen. Met vier volle aanvankelijk wel genoeg wind om te draaien.

Waar het in de rest van Nederland deze zaterdag behoorlijk regende, bleef het in Wimmenum de gehele dag droog tot 16.20 uur, toen alle gasten al vertrokken waren! Voor de kinderen was er de mogelijkheid een stukje mee te varen met Klaas Zaal jr. in bootje "Jips". Vanuit dit busje werd de catering verzorgd door Karin, Linda en Mar Zaal. Onder de bezoekers waren vele (molen)vrienden, buren, bekenden en ook enkele (oud)collega's van de HTS.
   
Enkele molenliefhebbers/molenmakers bijeen. Bijpraten op de dijk!    


Foto's van de maan
Gemaakt met Tasco spiegeltelescoop, spiegeldiameter 76 mm, f = 700 mm, oculair 20 mm (35x),
en digitale fotocamera Sony MVC FD 87. Foto 1 en 2: Eric Zwijnenberg, foto 3 en 4: Klaas Zaal jr.

Maan 4.jpg (113825 bytes) Maan 1.jpg (115253 bytes) Maan met aardschijn 2002 05 15.jpg (6535 bytes) Maan 2002 05 15.jpg (67472 bytes)
18 april 2002 18 april 2002, detail 15 mei 2002, zonder telescoop, direct met digitale camera, 6x zoom, maan met aardschijn 15 mei 2002


Foto's van nesten

Scholeksternest 60%.JPG (138877 bytes) Meerkoetennest 60%.jpg (106876 bytes) Kievitsnest.jpg (131446 bytes)
Scholekster, op het erf, 80 m van de molen.
Een ei werd al snel weggehaald door kraaien, het andere aangepikt (kan dus niet meer uitkomen). Er werd nog een ei bijgelegd, maar het aangepikte ei werd alsnog door kraaien weggehaald. Op 18/5/2002 was er 's middags nog maar 1 ei over, en 's avonds was ook dat verdwenen. En er was werkelijk niemand op het erf geweest. Dus weer het werk van kraaien. Scholeksters zijn ook slechte broeders; veel van het nest af (eieren onbeheerd achterlatend) en slechte verdedigers van hun nest. Grutto's zijn wat dat betreft veel feller tegenover eventuele belagers.
Meerkoet, aan de slootkant, 60 m van de molen. 7 eieren.
Vijtig jaar geleden kwamen meerkoeten hier in de polder bijna niet voor. Wel de waterhoen, een enkele waterral, en de dodaars (met een drijvend nest van rottende planten). Nu zijn er heel veel meerkoeten, nog maar een heel enkele waterhoen, geen waterral meer en geen dodaars meer.
Kievitsnest. Op een stuk land achter de molen dat van oudsher "De Pispot" heet (omdat het er altijd zo nat was). Op dit stuk kluitig land barstte het vroeger van de weidevolgens; talloze nesten van kievit, grutto en tureleuur. En er was een baltsplaats van kemphanen.
Het land is een aantal jaren geleden gescheurd en opgehoogd, en er is tegenwoordig een onderbemaling, zodat het er niet meer drassig is. Gevolg: bijna alle weidevogels verdwenen. Er nestelt nu welgeteld 1 kievit, verder NIETS meer!
Eksternest, in een week tijd gebouwd bovenop de askop. Kwam in zijn geheel naar beneden toen ik weer ging draaien. Er zaten zelfs stukken prikkeldraad in verwerkt! Nest van een waterhoen. Daar zijn er tegenwoordig niet zoveel meer van bij mij in de polder (zie hierboven bij meerkoet). Knobbelzwaan. Jarenlang een niet zo gewaardeerde gast op het erf. Ze zijn erg agressief en zelfs gevaarlijk. Ik moest altijd gaas of schrikdraad om het nest maken, zodat het mannetje niet onverwacht het erf op kon komen als je er liep.
Nest van een wilde eend. 17 april 2004. Een aantal jaren hebben we een eendennest gehad onder het tafeltje voor het raam. Het  beest was heel erg mak. Alleen als de wieken aan die kant draaiden ging hij natuurlijk niet naar z'n nest. Als u kop nog staart aan deze foto kunt ontdekken, klik dan op de volgende, daar ziet u de eend vergroot. Vertederend! De wilde eend bleef zelfs rustig zitten als je om de molen liep. Maar vrijwel alle jaren is het nest toch verloren gegaan door roofvogels (kraaien) die de eieren opaten. Klik om de foto uit te vergroten, anders herkent u kop nog staart aan dit beest!

Vogels zijn niet altijd leuk! Sinds de zeventiger jaren hebben we een enorme overlast van aalscholvers. Die kwamen vroeger niet voor in deze omgeving, maar zitten nu steeds op de bovenste wiek hun vleugels te drogen, en... te schijten! Kraaien kunnen er trouwens ook wat van. Ik heb nu een voorziening met schrikdraad op de bovenste heklat en op voor- en achterzoom van de dwarse enden. Als ik het een keer vergeet in te schakelen is dít het resultaat! En het is zo'n gemeen van samenstelling dat het zich zelfs met een hogedrukspuit bijna niet laat verwijderen. Eénmaal (voorjaar 1965) hebben we het nest van een boerenzwaluw gehad in het kistgat op de overloop. In 2007 broedde een zwaluw onder het dek van de achterwaterloop. Daar heb ik helaas geen foto van kunnen nemen.

Nest van een fuut. De eieren zijn niet te zien, die heeft hij helemaal toegedekt. Als bouwmateriaal is ook plastic en piepschuim gebruikt. 25 april 2004.

Witte kwikstaarten broeden al zo lang in de molen en onder de dakpannen van de schuur als ik mij kan herinneren. Hier een nest in de kap, onder de vangstok. Let op de enorme omvang van het nest in verhouding tot het kleine holletje en de eitjes. 19 juni 2006. Hetzelfde nest van de witte kwikstaart twintig dagen later, met jonge vogeltjes erin. 9 juli 2006. Nog weer vijf dagen later. Jonge witte kwikstaartjes bij hun nest in de kap, onder de vangstok. 14 juli 2006.

Nest van een grutto op het land van Helder. 11 april 2004. Het nest van een tureluur op het land van Helder. Moeilijk te vinden nesten, want de tureluur legt in een diepe graspol. 9 mei 2004. Meerkoet met jong en een nest met nog drie eieren. 1 juni 2008.

Jonge meerkoet. 1 juni 2008. Witte kwikstaart in de wiek. 2 juli 2008. Foto Thijs Michielsen. Witte kwikstaart. Uitvergroting van de vorige foto.

   
Nog een foto van de witte kwikstaart in de molenwiek. Foto Thijs Michielsen. 2 juli 2008.    


Foto's van koeien en schapen

Koeien van Kat 4 2002 05 15 60%.JPG (48994 bytes)
Achter de molen lopen de koeien van Kat. Prachtige beesten, vooral in de laagstaande avondzon. Foto: Klaas Zaal jr.
Koeien van Kat 3 2002 05 15 60%.JPG (44558 bytes)
Een prachtig beest (ras "blondes) maar eigenlijk hoort er van oudsher zwartbont vee in de wei! Foto: Klaas Zaal jr.

 

 

Lekker!
Foto: Klaas Zaal jr.


April 2003. Koeien van Frans van der Pol.
"Wimpie" op de achtergrond.
Foto: Klaas Zaal jr.

April 2003. Koeien van Frans van der Pol.
Foto: Klaas Zaal jr.

Koeien op het pad. Foto Thijs Michielsen. 2 juli 2008

Koeien op de Molenwei. Foto Ben Visbeek. 9 mei 2008.
   
Foto's wit schaap met zwart lam.jpg (68944 bytes)
hier geen discriminatie!

april 2006, achter de schuur

april 2006


Foto's vanuit de lucht

Kopieën van enkele dia's uit 1969, genomen tijdens een rondvlucht samen met mijn vader en Klaas Zaal, waarbij de Wimmenumer vanuit de lucht werd bekeken.
Gerrit Keunen was toen de molenaar. Let op het toen nog bovengrondse elektriciteitsnet!

Klaas Zaal loopt naar de Chesna op Schiphol-Oost De Wimmenumer vanuit de lucht! Wat een schitterend gezicht! De schaduw van het vliegtuig is ook zichtbaar.

Rondvlucht met Klaas Zaal jr. op 8 juli 2002 (piloot: HTS-collega Bert Kuipers)


Op de startbaan!

Eric aan het filmen

Dit is molen F van de Zijpe.
Vrijwillig molenaar is Klaas Zaal Sr., maar die zit op dat moment op de Wimmenumer, vandaar dat de F stilstaat.

De Wimmenumer komt in zicht! (Zie pijl)
Het zwarte streepje is een reepje plakband op de ruit van het vliegtuig.

De Wimmenumer vanuit de lucht.
Dombootje (rood) ligt buiten, en je ziet aan het water uit de voorwaterloop dat de molen maalt.

Buurmolen "De Bosmolen" van de Egmondermeer.

Foto genomen door Gerard van Wieringen vanuit zijn UltraLight:


15 juni 2002. Bij de rode pijl staat de Wimmenumer

30 november 2000. Let op de prachtige lange schaduwen!

Niet helemaal vanuit de lucht, maar toch wel van erg hoog (ca. 16 m):


De Wimmenumer vanuit de hoogwerker van de Gebr. Poland in 2002 bij laagstaande avondzon. Speciaal voor de foto is de hoogwerker op het autoerf nog even uitgeschoven. Best wel raar de eerste keer in zo'n schommelend bakje 16 m boven de grond!

Foto vanuit een heteluchtballon op 11 augustus 2004


Meer over deze ballonvlucht staat bij het nieuws over 2004 (klik  HIER) en 2005 (klik  HIER).

Rondvlucht met een helikopter vanuit Alkmaar via de molen naar Heiloo op 28 mei 2005


Een onverwachte helikoptervlucht! Lees meer hierover en bekijk nog wat meer foto's bij het nieuws uit 2005 door  HIER  te klikken (opent een nieuwe webpagina)


Gekke en mooie foto's; van alles en nog wat:

Even proberen of het Dafje tussen de elektriciteitspalen doorkan.... (1967) Bezoek van Cees van der Oord per auto... over het ijs!!!! 1 febr. 1987
Zomaar een paar prachtige berijpte spinnenwebben. Dec. 1985 Nog nooit eerder vertoond: Een Alkmaarse rondvaartboot bij de Wimmenumer!!
Open Monumentendag 9 sept. 2000. De gemeente Egmond (hun laatste jaar voor de fusie met Bergen) had voor belangstellenden een pendeldienst georganiseerd tussen de Wimmenumer en de Bosmolen.

Avondstemming. 15 juni 2003, 21.40 uur, damp over de weilanden. Een bijzonder atmosferisch verschijnsel; bijzonnen. Op deze foto bevindt de echte avondzon zich links achter de roed. De lichte vlek is een z.g.n. bijzon. Aan de andere kant van de zon zat er nog een. Dit verschijnsel treedt niet vaak op. Een heel apart gezicht.

 
In 1986 liet mijn vader liet door de bekende glazenier Hildebrand uit Alkmaar een prachtig gebrandschilderd medaillon maken met een afbeelding van de molen in winterkleed. Het hangt op kantoor op de Nic. Beetskade voor het raam.