Het gehele achtkant bestaat uit twee vaste en twee losse gebinten. Een gebint bestaat uit twee achtkantstijlen en twee of drie legeringsbalken (bintbalken). De Wimmenumer heeft twéé legeringen. Op onderstaande tekening uit het Groot Volkomen Moolenboek van Van Natrus, Polly en Van Vuuren is te zien hoe, op de grond, een gebint (eveneens met twee bintlagen) in elkaar wordt gezet. A zijn de achtkantstijlen, L de legeringsbalken en K de korbelen.
In de volgende tekening uit Van Natrus zit het gebint in elkaar, en wordt gecontroleerd of het gebint wel haaks is ("of het bindt wel in syn overhoeks legt"):
Als het gebint goed in elkaar zit wordt het, met behulp van een rechtmast en een kaapstander, overeind gezet:
Bij de bouw van de molen worden eerst de twee reeds in elkaar gezette vaste gebinten overeind gezet. De legeringsbalken die de achtkantstijlen van het vaste gebint met elkaar verbinden noemt men de vaste legeringsbalken. Als de twee vaste gebinten overeind staan volgen de ("losse") legeringsbalken en achtkantstijlen van het losse gebint. Eén legering (bintlaag) bestaat uit vier legeringsbalken die twee aan twee evenwijdig de tegenover elkaar staande achtkantstijlen met elkaar verbinden.
In verband met de ruimte voor het klaarmaken en neerleggen van de gebinten op het erf voorafgaande aan de bouw van de Wimmenumer, worden de vaste gebinten gevormd door de achtkantstijlen ter weerszijden van de deuren.
Het verschil tussen een vast en een los gebint was goed te merken bij het
"opzetten" van de achtkantstijlen toen de tafelementen werden vernieuwd. Toen in
1983 de achtkantstijl bij de keukendeur een nieuw stuk ondertafelement kreeg
ging het omhoog drukken met een oliekrik en een dommekracht héél erg moeilijk en
zwaar. Maar dat was ook een achtkantstijl van het vaste gebint. Als je die
opkrikt neem je ook de losse legeringen mee die erop liggen! Toen in 1988 een
las aan de achtkantstijl naast het scheprad werd gemaakt, ging het opkrikken
heel makkelijk. Maar dat was een stijl van een los gebint!
Aan de bovenzijde worden de achtkantstijlen verbonden door de 8 balken van het boventafelement, en zelf staan de achtkantstijlen op het ondertafelement.