Een korbeel is een schuin geplaatste balk die de verbinding versterkt tussen een legeringsbalk en een achtkantstijl. In de Wimmenumer, met twee legeringen, zitten er 16.
Op de foto links een van de korbelen van de onderste legering op de tussenzolder.
Eéntje is er ooit vernieuwd; in 1988 toen de noordelijke achtkantstijl aan de onderzijde een nieuw stuk kreeg aangezet ("aangescherft"). Het korbeel tegen de onderste legering was behoorlijk verrot door het opspattende water van het scheprad, en werd vervangen.
Korbelen worden vastgezet aan de legeringsbalken met houten toognagels. De oude toognagel van het korbeel dat in 1988 werd vernieuwd is er heel uitgekomen, en wordt zorgvuldig bewaard; een stukje molenmakerswerk uit 1774! De grote krachten die er op zo'n toognagel werken zijn duidelijk te zien; het ding is in de loop der tijd behoorlijk vervormd; er zit een hele bocht in!
Het in 1988 vernieuwde korbeel op de tussenzolder aan de schepradzijde. De drie nieuwe toognagels in de legeringsbalk zijn goed te zien. | Een van de oude toognagels (26 cm lang). |
In plaats van korbeel spreekt men ook wel van karbeel. Van Dale geeft beide vormen.
Het in elkaar zetten en oprichten van een gebint is, met oude tekeningen, op deze site op een aparte pagina "achtkant" te zien.