Spantring

In plaats van spantring leest men ook vaak spanring, zonder t. Het woord is echter vermoedelijk afgeleid van "(houten) ring waar de kapspanten op staan". Niet alleen de kapspanten staan er (gekeept) op, ook de kapsparretjes.

Eigenlijk zijn het twee halve ringen, aan weerszijde van de kap. En ieder daarvan bestaat weer uit twee delen.

Op de linker foto zien we de spantring SR zoals die in de kap zichtbaar is, rechts zoals we hem buiten zien.
KS is een kapspant, S zijn de kapsparretjes.
"h" wijst naar een haak die lange tijd voor mij een duister object is geweest. Maar uiteindelijk heb ik gevonden waar hij voor dient. U leest er meer over in het hoofdstuk "Geheimen/Haken aan spantring". Om het rietdek van de kap mooi met een bocht naar het voorkeuvelens te laten verlopen is een klos k tegen de spantring en het voeghout aangebracht. De Monumentenwacht signaleerde een paar jaar geleden dat de spantring en die klos hier behoorlijk ver van het voeghout waren geweken. Het gewicht van het riet op de kap heeft de neiging om via de kapspanten de spantring naar buiten te trekken (bij roosterhouten leest u dat ook). In 2001 heeft Kueter een en ander hersteld door in de kap met een oliekrik op het voeghout het voorste kapspant wat omhoog te drukken, en met een spanband de spantring naar het voeghout te trekken. Daarna zijn met een lange trekstang (die loopt zoals de stippellijn op de rechter foto) klos, spantring en voeghout stevig aan elkaar verankerd.

De kleur van de spantring is, evenals die van de roosterhouten en voeghouten, zeegroen. Meer over deze kleur leest u bij roosterhouten/kleuren