Veldkruis

De veldkruisen geven het nodige verband aan het achtkant tegen vervorming en torderen. De Wimmenumer heeft twee veldkruisen per veld. Bij veel molens zien we dat later, als het achtkant aan stijfheid had verloren, extra veldkruisen aan de binnenzijde zijn aangebracht. Bij de Wimmenumer is dat niet het geval. Het achtkant zit nog goed en stijf in elkaar.

Van de veldkruisen is weinig meer te zien sinds op de roetzolder in 1956 slaapkamertjes van hardboard zijn getimmerd. Alleen op de tussenzolder zijn de onderste veldkruisen van binnenuit te zien, en tijdens het vernieuwen van het rietdek in 1967 en '68 waren alle veldkruisen van buitenaf te zien. Ik beschik slechts over één fotootje dat mijn vader in 1953 binnen op de roetzolder heeft genomen waarop de betimmering van de slaapkamers nog ontbreekt en de veldkruisen zijn te zien.

Foto uit 1953 waarop de veldkruisen zijn te zien. We kijken hier naar het noordwest veld.  Genomen met de Kodak Brownie box van mijn vader, formaat 6½ x 11 cm, met losse, niet gesynchroniseerde flitser! Dus een tijdopname. In het linker veld is tussen de twee veldkruisen in ook een veldregel te zien (dwarsbalk tussen de achtkantstijlen). Bij Roetzoldervloer kunt u nog wat meer lezen over de vroegere indeling van deze zolder.

Op deze (sterke uitvergroting) van een foto die werd genomen tijdens het vernieuwen van twee velden riet in 1967, zijn de veldkruisen van buitenaf enigszins te zien.

Een veldkruis van het zuidwestveld op de tussenzolder (2002). De glimmende rondjes zijn ventielen van de houtwormbestrijding.