De volgende puzzel verschijnt in de loop van september 2009

De uitslag van puzzel nr. 29            
Fotowedstrijd Kat(ten) en Molen(s)

Veel molenaars houden van katten, en katten houden van molenaars en hun molen. Ze zorgen voor een muisvrij erf en een muisvrije molen en die molen is voor hen dan ook gewoon ‘thuis’. En al is katten fotograferen niet gemakkelijk, het levert wel vaak leuke plaatjes op. Dat is dan ook de uitdaging van deze wedstrijd. Deelnemers mochten maximaal drie foto’s insturen. De Hollandsche Molen vond deze wedstrijd een dermate leuk initiatief, dat de oproep ook in het blad Molens werd geplaatst.

Jammer
Er waait een stevige noordwester kracht 6 en de wieken draaien hun rondjes. De jury (Eric, Josien en Christa) zit in het knusse woonkamertje van de Wimmenumer. Vandaag is de dag der dagen en valt de beslissing: wie heeft de leukste en meest karakteristieke foto ingestuurd? Het trio is unaniem van mening dat het aantal inzendingen lager is dan gehoopt en verwacht. Waar het aan ligt? Niemand weet het. De aankondiging heeft best lang op de site gestaan en ook het blad Molens heeft er aandacht aan besteed. De doelgroep is dus geïnformeerd maar heeft helaas niet massaal gereageerd. Maar daarover niet lang getreurd, we popelen om te beginnen!

Werkwijze
We bekijken elke foto op een groot scherm. Ieder van ons geeft per foto een persoonlijke mening. Wat valt op, wat is er mooi aan de foto, wat ietsje minder, wat is leuk, wat is jammer. Een oordeel wordt nog niet uitgesproken. Vervolgens geeft ieder lid van de jury punten aan hun favoriete foto’s. Daarna worden de gegeven punten bij elkaar opgeteld, en dat moet uiteindelijk een winnaar opleveren. En wat was het uiteindelijke resultaat?

De winnaar is…Element molen en kat zijn allebei prominent aanwezig. Als deze kat niet ‘thuis’ is, dan weten wij het ook niet meer: geen greintje angst voor het rad. Gewoon een koel plekje voor een dutje opgezocht. Prachtige kleurcompositie, mooi lijnenspel met licht en schaduw. Proficiat… Monique en Antoine Walsemann en hun fotomodel Bollie. Wie de foto ziet, begrijpt waarom zij de terechte winnaar zijn van het fotoalbum met alle inzendingen en het prachtige boek met verhaaltjes en schilderijen ‘De katten van Lili’ van Philip en Lili Freriks
(beschikbaar gesteld door De Hollandsche Molen).

Overige prijswinnaars
Uit de overige inzendingen werden nog meer foto’s gekozen, want we hadden meer prijzen te verdelen. Voor de tweede prijs kon de jury echter geen keus maken uit twee winterse inzendingen, die allebei prachtig maar tegelijkertijd heel verschillend zijn. Na overleg is besloten dat beide inzendingen het boekje ‘Wat is een kat?’ van Midas Dekkers tegemoet kunnen zien
(beschikbaar gesteld door Josien Haarsma en Eric Zwijnenberg). En nee, ze hoeven het boekje dus niet te delen.
De twee tweede-prijswinnaars zijn

Huiskat en Kleinkind van Jasper Verhaar. Hier zit een kat die het duidelijk voor het zeggen heeft. Hij is de baas. Er is contact tussen mens en dier, ze hebben elkaar iets te zeggen. Maar degene die te gast is, is het kind. Hele aparte foto. Mooi ook dat berijpte gras en die grijze mistwaas over het land. Je vraagt je af hoe die kat met zijn k… op dat kleine paaltje terecht is gekomen. Eén misstap en hij hangt in het prikkeldraad…De andere winterfoto is ingestuurd door Judith Goubitz Brandon. Superfoto! Kat loopt van huis, dit keer niet over het pad maar over het ijs. Zie ook de blik in zijn ogen. Het moment is prachtig gevangen, voorpootje nog in de lucht, de molen fier op de achtergrond. De kat is hier in zijn habitat, daarover bestaat geen twijfel.

De volgende prijs, het kattenfotolijstje (beschikbaar gesteld door Christa Dekker), gaat naar Martin van der Steen, die zijn kat Splinter vereeuwigde bij een kruipaal bij zijn molen.

Splinter laat zich niet afleiden door de draaiende wieken. Hij weet dat het veilig is waar hij is en kan dus zijn aandacht richten op… ja op wat eigenlijk? De jury vraagt zich vandaag de dag nog steeds af wat voor boeiends er op die kruipaal zit of loopt. De foto maakt je nieuwsgierig, vandaar de prijs. Overigens was de jury meer gecharmeerd van een andere foto: Splinter tijdens een brandoefening. Omdat het voor een leek niet duidelijk is dat de kat zich in een molen bevindt, en dus het element molen op de foto ontbreekt, kon die foto helaas niet meedoen voor de prijzen. Anders was Splinter zeker nog ietsje hoger geëindigd…

De jeugd heeft de toekomst. In dit geval geldt dit zowel voor de fotograaf als voor de kittens op de foto. Rob Hoving is pas 15 jaar, maar stuurde drie leuke kiekjes van kittens die zijn molen bestormen. In dit geval houtzaag-speelmolen De Rot, die echt hout kan zagen.

Met de foto van drie kittens, waarvan de brutaalste in no-time met grote stappen de wieken bedwingt en bewonderend wordt nagestaard door een broertje, wint hij het kattenblik met drop (beschikbaar gesteld door Christa Dekker). Ga vooral zo door, de foto pakt de beweging van de katten, heeft mooie lijnen en de blik van het katje dat de camera in kijkt is helemaal geweldig! Het kattenblik met drop komt in onze ogen op de juiste plek terecht.

De laatste prijs die we toekennen gaat naar André en Astrid van den Ouden. Zij wonen naast molen ‘De Rooie Wip’ en besloten daarom hun poes Do op de foto te zetten met die molen op de achtergrond.

Deze kat is natuurlijk eigenlijk te chique voor een molen, maar wat een prachtige foto! Mooie compositie, zowel qua opstelling als qua kleur. En natuurlijk een beauty met hele mooie ogen. Daarom toch een klein prijsje. Do kan binnenkort een speeltouwtje (beschikbaar gesteld door Eveline Pouw) en zakje kattenvoer in haar brievenbus verwelkomen.

Tot slot
Uiteraard willen we alle inzenders bedanken voor hun bijdrage. Het was leuk om al die geweldige katten en mooie molens samen vastgelegd te zien. Jammer dat op sommige foto’s geen molen als zodanig te herkennen was. Die foto’s, hoe prachtig ook, konden helaas niet meedingen naar de prijzen. Prijswinnaars: van harte gefeliciteerd!!!
 

Uitslagen van de overige tot nu toe verschenen puzzels

Puzzel 1, 7 april 2002
De dichtstbijzijnde molen.
Puzzel 2, 30 april 2002
Snelheid van de wieken.
Puzzel 3, juni 2002
Draaiuren in 2001
Puzzel 4, augustus 2002
Welke molen staat er op deze luchtfoto?

Puzzel 5, oktober 2002
Bedenk een FAQ.
Puzzel 6, december 2002
Schat aantal lampjes op deze foto:

 

Puzzel 7, februari 2003
Maak een limerick over de Wimmenumer.
Puzzel 8, april 2003
Hoeveel hyperlinks staan er op de tekening van de Wimmenumer?
Puzzel 9, juli 2003
Wanneer stonden er 1 miljoen omwentelingen op de teller?

 
Puzzel 10, oktober 2003
Voltooi de slagzin:
Als de Wimmenumer zelf kon praten...
Puzzel 11, januari 2004
Legpuzzel
Puzzel 12, maart 2004
Hoe komen de boogvormen op het riet op deze foto tot stand?
Puzzel 13, mei 2004
Vier planten determineren
Puzzel 14, juli 2004
Bedenk een verhaaltje rond de zin:
Ik zou jou wel eens hebben willen zien durven zitten blijven kijken!
Puzzel 15, november 2004
Welke molen staat er op dit kaartfragment?
Puzzel 16, januari 2005
Welke woorden kun je vormen met de letters uit het woord WIMMENUMER ?
Puzzel 17, maart 2005
Wat zijn de meest noordelijke, oostelijke, zuidelijke en westelijke windmolen van Nederland, en hoeveel kilometers zitten ertussen?
Puzzel 18, mei 2005
Wat is er op de laptop te zien en w
at vertel ik daarover tegen Sam?
Puzzel 19, oktober 2005
Hoe is deze foto genomen?
Puzzel 20, december 2005
Molenkruiswoordpuzzel

Puzzel 21, januari 2006
Zoek de tien verschillen
Puzzel 22, maart 2006
Verklaar het verschijnsel van de dauw op de deur.
Puzzel 23, november 2006
Molen-sudoku
Puzzel 24, januari 2007
Letterblokken


                                         

Puzzel 25, januari 2008
Molenkaartje deel van Noord-Holland
 
Puzzel 26, maart 2008
Welke molen ligt het dichtst bij een NS-station?
   
Puzzel 27, juni 2008
Waar staat deze wegwijzer?